O româncă a născut 5 copii dar nu a ajuns niciodată la medic

Data publicării:
gravida

În România sunt în continuare femei care nasc fără să fi fost vreodată la medic în timpul sarcinii. Spre exemplu, 50 de femei însărcinate din Dolj vor avea parte de primul consult. Reprezentnaţi ai organizației Salvaţi Copiii şi un grup de medici din Bucureşti merg timp de trei zile prin câteva comune doljene şi consultă gratuit gravidele.

Din cele 15 gravide care au venit la control, una dintre ele, o tânără de 38 de ani, nu a fost niciodată la medic, şi a născut cei cinci copii acasă, singură, neasistată de un medic.

Reporter: Aţi fost vreodată la medic?
Femeie: Nu. Acum am venit.
Reporter: De ce, nu aţi avut bani?
Femeie: Nu.
Reporter: Aţi născut de fiecare dată acasă?
Femeie: Da.
Reporter: Copiii sunt sănătoşi?
Femeie: Da, sunt sănătoşi.

Iulia Ceauşu are 32 de ani şi este însărcinată în 5 luni. A fost o singură dată la medic, însă nu a mai urmat indicaţiile şi nu a mai făcut niciun alt control pentru că nu are bani.

Iulia Ceauşu, gravidă: Este o acţiune foarte bună pentru comunitate în primul rând, pentru mamele care nu au o situaţie financiară bună.

Loredana Târnăveanu, coordonator Crucea Roşie: Majoritatea nu au bani să se deplaseze şi atunci va fi afectată şi mama şi copilul, neştiind situaţia sarcinii şi, banii în primul rând, pentru că consultaţiile după cum ştim nu sunt gratuite la gravide.

Conform unui studiu, în România 20% dintre femei nasc fără să fi trecut vreodată pe la medic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri