O zi din viața unui voluntar SMURD

Data publicării:
smurd

Sistemul de recrutare a voluntarilor SMURD există la Cluj de 22 de ani. De atunci, o dată la doi ani se reînnoieşte generaţia voluntarilor. Anul acesta au fost admişi 63 din totalul de 350 de concurenţi. David este student în anul II la medicină generală în cadrul UMF Cluj şi a avut deja prima zi de gardă.

Pentru început, David a fost instruit să verifice echipamentele, dar şi cum să intervină în cazul unor pacienţi care au intrat în stop cardio-respirator.

Învăţăm cum să relaţionăm cu pacientul deoarece asta lipseşte în general în relaţia medic-pacient pentru mulţi oameni, și învățând cum să relaționăm cu el încă de acasă putem discuta cu el și de asemenea știm ce trebuie să facem în cazurile de maximă urgență. Sincer mi se pare mult mai fain să vin aici să mai învăț ceva în plus. E fain și la mare, dar e fain și aici, învățăm multe lucruri și cred că se merită,” povestește David Trandafir.

Ca să înveţe cât mai multe despre situaţiile de urgenţă, voluntarii acceptă să lucreze gratuit şi 12 ore pe zi. Ariadna munceşte ca voluntar încă de acum doi ani şi spune că practica la SMURD Cluj a ajutat-o foarte mult.

Nouă ni se pare că se completează, ce învăţăm la şcoală aplicăm, putem să vedem în practică, ce învăţăm aici putem să legăm de ceea ce învăţăm la şcoală,” spune Ariadna Comaniciu.

Studenţii voluntari sunt acum paramedici de gradul III şi împreună cu alţi voluntari mai vechi şi medici de la urgenţă asigură personalul unui echipaj de terapie intensivă mobilă. În timp, tinerii pot evolua la statutul de paramedici de gradul I.

Înseamnă că pot desfăşura activitatea unui asistent medical care îşi desfăşoară activitatea pe un echipaj de terapie intensivă mobilă, de a face cele mai complexe şi dificile manopere care trebuie efectuate unui pacient aflat în stare critică. Rolul lor este acela de a învăţa, pe măsură ce progresează, ce timpul trece, vor avea deprinderile necesare pentru a-i înlocui pe cei cu mai multă experienţă,” explică Cristian Ursu, medic coordonator SMURD Cluj.

După şase luni, cei 63 de voluntari vor susţine un examen. Cei care vor promova vor ajunge paramedici de gradul II.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri