Obligaţii pentru cei care au venituri din chirii

Data publicării:
anaf FB formular

Persoanele care obţin venituri din chirii trebuie să depună la Fisc, în maximum 30 de zile de la încheierea contractului de închiriere a imobilului, Declaraţia 220 privind venitul estimat sau norma de venit, odată cu înregistrarea contractului la ANAF. Este obligatorie încheierea unui astfel de contract dacă proprietarul încasează bani din cedarea dreptului de folosinţă asupra imobilului, a anunţat marţi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

anaf FB formular

Proprietarii trebuie să înregistreze contractul la ANAF cu actul în original.

Venitul brut din chirii reprezintă sumele stabilite prin contractul încheiat între părţi, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora.

Acesta se majorează cu valoarea cheltuielilor care revin în sarcina proprietarului, dacă sunt efectuate de chiriaş.

Venitul net în acest caz se stabileşte în sistem real, la opţiunea contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate sau prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut şi a contribuţiiilor de asigurări sociale de sănătate datorate.

Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate se deduc de către Fisc.

Pentru recunoaşterea deductibilităţii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.

Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală nu prevăd obligaţia pentru rude să încheie un contract de închiriere. Pe de altă parte, este obligatorie declararea la ANAF a contractelor deja încheiate, impozitarea fiind în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

“Fiscul nu poate interveni asupra voinţei părţilor exprimată într-un contract de închiriere în ceea ce priveşte nivelul chiriei şi nu poate stabili categoriile de persoane/rude pentru care există obligaţia încheierii unui contract de închiriere”, menţionează ANAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri