Opere de artă, dispărute fără urmă. Autorităţile nu au reclamat furtul 

Data publicării:
OPERE

Reprezentanţii Primăriei au anunţat că vor depune o plângere la Poliţie, dar nu pentru că ţin să le găsească, ci pentru că nu le pot scoate de pe inventar.

Unele din cele 10 statui dispărute poartă semnăturile unora dintre cei mai importanţi sculptori români ai secolului trecut. Sunt opere ale lui Ion Jalea, Oscar Han, Constantin Baranschi şi Corneliu Medrea.

Dispariţia lor a fost observată de autorităţi încă de la începutul lui 2004, însă, timp de 11 ani situaţia nu a preocupat pe nimeni. „Este un act de vandalism cultural şi civic, până la urmă, pentru care nici administraţia locală, nici forurile competente, dar, până la urmă, nici societatea civilă nu au reacţionat aşa cum se cuvine”, a declarat Florin Anghel, istoric.

Cei în măsură să lămurească situaţia îşi pasează vina. Iar Primăria va sesiza, în cele din urmă, Poliţia.

Ce scenarii puteau fi posibile? Fie faptul că s-au furat şi au fost topite - pentru că erau bronzuri - şi am sperat cu toţii că nu este cazul, fie au fost furate şi sunt în altă parte expuse - în spaţii private. Asta a fost gândirea. Dar am sperat că, la un moment dat, lucrurile se vor clarifica. Şi cred că trebuiau clarificate de către Primărie”, a declarat Laura Tudosie, arhitect la Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa.

"Ne-am gândit că poate le vom recupera, poate le vom găsi undeva", a spus Cristina Itoafă, şefa serviciului „Dotări Urbane”, din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa.

Efectul principal al plângerii pe care o face Primăria este declasificarea statuilor. După ce Poliţia va constata dispariţia operelor de artă, Ministerul Culturii le va scoate din lista monumentelor istorice.

Alte două statui de pe faleza din Constanţa au fost mutate în urmă cu doi ani, fără avizul Direcţiei Judeţene de Cultură, în curtea unui adăpost de câini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri