Oraşele îngheţate ale României. Sistemul de termoficare local a dat faliment, nu toţi şi-au permis centrale

Data publicării:
apartament calorifer

Claudia Habich are un apartament cu două camere în centrul Orşovei şi a reuşit să îl modernizeze. Sobele strică însă tot ambientul, dar este singura sursă de încălzire pe timpul iernii. Oraşul nu este alimentat cu gaze. Datoriile acumulate de locatari, dar şi majorarea preţului la păcură au determinat acum 12 ani furnizorul de agent termic să se retragă de pe piaţă.

Conducerea primăriei Orşova spune că a discutat cu o firmă austriacă pentru proiecte de centrale de bloc, însă totul a picat pentru că nu există asociaţii de locatari.

Sistem centralizat de încălzire sau centrală de bloc? Ce arată calculele

Şi municipiul Drobeta-Turnu Severin stă sub ameninţarea unei ierni fără căldură. Furnizorul agentului termic este în insolvenţă,cu datorii de 200 de milioane de euro.

Drumul apei calde. De ce plătesc românii în fiecare iarnă tot mai mult pentru încălzire

Tecuci este un oraş total debranşat de la sistemul de termoficare, după ce societatea a intrat în faliment. Oamenii au fost nevoiţi să îşi monteze centrale de apartament, însă nu toţi au avut bani. De 10 ani, încă mai sunt oameni care nu au căldură în apartamente.

Însă în unele case, caloriferul este de decor.

„Noroc ca am plapumă de lână bună”, spune o bătrână.

„Aceia dintre tecuceni care nu beneficiază de nicio sursă alternativă de cădură beneficiază de o subvenţie pentru curent electric sau cu lemne, dacă aceştia se încălzesc cu lemne”, afirmă Daniel Ţuchel, primarul din Tecuci.

La Făgăraş sunt peste 1000 de procese între locatarii care s-au debranşat de la reţeaua centralizată falimentară şi firma care furniza căldura. Motivul este o aşa numită "taxă pe ţeavă". Mulţi au izolat ţevile care trec prin apartamente pentru a-i convinge pe reprezentanţii societăţii de termoficare că nu au cum să se încălzească la ţevi.

Fostul director al societăţii de termoficare susţine că taxa pe teavă a fost pusă potrivit ordinului Autorităţii Naţionale de Gospodărire Comunală.

„S-a făcut totul profesionist şi, ca urmate, toate acţiunile care au fost în instanţă au fost câştigate”, susţine Dumitru Şandru - fost director Ecoterm.

Însă decizia primei instanţe a fost atacată de oamenii nemulţumiţi.

Societatea locală de termoficare este aproape de faliment şi are datorii către stat de peste 3 milioane de lei. Ecoterm susţine însă că are de recuperat peste 4 milioane de lei de la cei 5000 de locuitori care au datorii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri