Oraşul viitorului este în inima Transilvaniei

Data publicării:
cluj

Cluj-Napoca este locul unde maşinile de închiriat, dar şi uşile birourilor se deschid cu telefonul mobil. Vedem cum arată cel mai tehnologizat oraş românesc chiar acum.

Cluj-Napoca e un oraş prietenos cu turiştii. Ai nevoie de transport, nimic mai simplu. Poţi să alegi transportul public. Vechile staţii de autobuz au fost transformate în staţii smart cu automate pentru bilete şi carduri. În plus, există afişaje electronice ce arată călătorilor cât timp au de aşteptat până când autobuzul în care vor să ajungă va ajunge în staţie.

Sau poţi împrumuta o maşină. Cu o aplicaţie de telefon, găseşti cel mai apropiat autoturism înscris în sistem, îl deschizi şi îl porneşti tot cu mobilul.

Iulian Pădurariu, CEO al companiei de car sharing: „De ce Clujul?! Pentru noi sunt mai multe avantaje. În primul rând am găsit aici o lume mult mai deschisă către tehnologie.”

Sistemul de car sharing l-a impresionat şi pe Valentin Maior, un programator care trăieşte de mai mulţi ani la Paris. Tânărul a revenit în ţară după ce Guvernului a făcut un apel către tinerii IT-işti, să se întoarcă să-şi ajute cum pot ţara.

Valentin Maior, programator: „Apăsare buton, maşina s-a închis şi noi am plecat liniştiţi. Asta nu se întâmplă în foarte multe oraşe şi aduce un spirit inovativ. Un astfel de trai într-un astfel de oraş - da! - te face să vrei să vii înapoi.”

Turist: “Este uşor să te mişti prin oraş, nu am avut probleme.”

La Cluj, până şi uşile se pot deschide cu telefonul mobil.

Şi acest proiect a luat naştere în pepiniera pentru idei de afaceri, Cluj Hub.

Cristian Dascălu, fondator ClujHub: „Folosim ca o soluţie de acces pentru aici soluţia dezvoltată în Cluj. Am ajuns să ajutăm produse să meargă pe pieţe internaţionale, să caute finanţări de milioane de euro. Lucrurile încep să ajunga la un ENTER distanţă în ceea ce înseamnă inovarea.”

Toate aceste facilităţi i-au atras pe tinerii din toată ţara. Clujul este zona cu cele mai multe firme deschise de tineri.

Daniel Oltean, antreprenor: „Am venit acum opt ani în Cluj de la Bistriţa. La început a fost mai greu. S-a dezvoltat însă incredibil în ultimii ani. Ai posbilitatea să foloseşti tot felul de aplicaţii şi soft-uri, care sunt pregătite şi gândite pentru a-ţi uşura munca.”

Din spate, vin puternic studenţii care şi-au dezvoltat simţul antreprenorial încă de pe băncile facultăţii. Doi tineri din Făgăraş studiază informatica la Babeş-Bolyai şi au dezvoltat deja o aplicaţie pentru localuri, care le aduce profit.

Alexandru Coman, student: „Atunci când o terasă devine aglomerată, timpul de servire devine destul de mare. Ce face Fast Order? Scanezi QR codul de pe masă, ai acces la meniu, alegi ce vrei să comanzi. Comnda se vede automat la bar iar chelnerul îţi aduce comanda.”

Clujul este şi pe harta evenimentelor culturale din Europa. TIFF, Electric Castle sau UNTOLD au făcut oraşul cunoscut în toată lumea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri