Pacienţii Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi vor fi înştiinţaţi, la internare, despre consecinţele juridice ale dării de mită

Data publicării:
bani cu mita-3

Comitetul Director al Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a decis ca fiecare pacient să fie înştiinţat, în momentul internării, despre ceea ce i s-ar putea întâmpla, din punct de vedere juridic, în cazul în care dă mită medicilor sau asistenţilor medicali.

Astfel, fiecare pacient va completa şi va semna un formular prin care i se vor aduce la cunoştinţă prevederile din Codul Penal care vizează infracţiunea de dare de mită.

„Vrem să descurajăm acest fenomen, iar pentru asta avem nevoie şi de sprijinul pacienţilor”, a declarat, pentru News.ro, un reprezentant al conducerii Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Totodată, angajaţilor spitalului li se va încheia un act adiţional la contractul de muncă, prin care aceştia vor fi informaţi, la rândul lor, despre prevederile Codului Penal privind luarea de mită.

De asemenea, cadrele medicale din spitalul ieşean vor fi obligate să înregistreze în registrul de consultaţii fiecare bolnav şi nu vor fi permise consultaţii la cabinetele acestora, ci doar la camerele de gardă şi de consultaţii, de la triajul spitalului.

În plus, toţi angajaţii care fac încasări, plăţi şi care gestionează numerar vor fi obligaţi să declare şefului direct, la venire şi la plecare, sumele de bani pe care le au asupra lor. Totodată, medicii radiologi din spital nu vor mai face investigaţii decât la recomandarea medicilor specialişti, iar investigaţiile nejustificate se vor imputa medicului care le-a făcut.

În 4 iunie, şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, Eduard Moldovanu, a fost plasat în arest la domiciliu, fiind suspectat că a primit 1.800 de lei mită de la trei pacienţi pentru a le face examene RMN.

Surse judiciare afirmau că, în urma percheziţiilor făcute la locuinţa medicului Eduard Moldovanu, au fost găsiţi 200.000 de euro, care, conform procurorilor, reprezintă „o sumă care nu poate fi justificată analizând şi declaraţia de avere a inculpatului, care se află la dosarul cauzei”.

Judecătorii au mai hotărât ca infirmierul Dan Ionuţ Aranyosi, de la aceeaşi unitate medicală, să fie cercetat sub control judiciar, el fiind acuzat că intermedia mita, primind în schimb o parte din banii destinaţi medicului.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Marius Dabija, declara că speră ca medicul şi infirmierul să-şi dovedească nevinovăţia.

Anterior, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea şefului Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală de la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iaşi, Eduard Moldovanu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, ambele în formă continuată, şi a infirmierului Dan Ionuţ Aranyosi, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar pentru Elena Carmen Gherman şi Maria Margdalena Rîndaşu, asistente medicale la Laboratorul de Imagistică Medicală al Spitalului „N. Oblu” din Iaşi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Totodată, cele două asistente au primit interdicţia de a-şi exercita profesia la Laboratorul de Imagistică Medicală al spitalului ieşean.

În 18 martie, 13 mai şi 3 iunie, medicul Eduard Moldovanu a pretins şi a primit câte 600 de lei (în total 1.800 de lei) mită de la trei pacienţi pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente.

„În niciuna dintre situaţii, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidenţele unităţii medicale investigaţiile făcute şi sumele percepute pentru examenele RMN, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale, respectiv suma totală de 2.000 de lei”, se arăta într-un comunicat al DNA.

În 27 ianuarie, Elena Carmen Gherman, asistentă medicală la Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală al Spitalului „N. Oblu” din Iaşi, a pretins şi a primit de la un pacient suma de 350 de lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

De asemenea, 11 februarie, Maria Magdalena Rîndaşu, asistentă medicală la acelaşi laborator, a pretins şi a primit 300 de lei de la un pacient pentru un examen RMN la genunchi.

„Cele două inculpate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au înregistrat în evidenţele unităţii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian şi RMN de genunchi, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale în sumă totală de 750 de lei”, mai arăta DNA.

La rândul său, Dan Ionuţ Aranyosi, infirmier la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iaşi, a intermediat legătura dintre pacienţi şi cadrele medicale şi a negociat preţul, primind în schimb o parte din beneficii.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri