Paradox. Agricultorii români cultivă cea mai mare suprafaţă de porumb din UE, dar au câștigurile cele mai mici

Data publicării:
grau agricultura digi24

Acum, în apropierea campaniei electorale, guvernul vorbeşte despre şi mai mulţi bani. Peste un milion de fermieri vor primi, în octombrie, aproape 700 de milioane de euro, indiferent dacă lucrează terenul sau nu.

Agricultorii români adună 4,4 tone de porumb la hectar de pe o suprafaţă de 2,6 milioane de hectare. Înseamnă mai puţin de jumătate din productivitatea medie obţinută de francezi, de 9,5 tone la hectar.

Iar asta în condiţiile în care Franţa cultivă porumb doar pe 1,7 milioane de hectare. Motivele se înlănţuie. sistemele de irigaţii sunt vechi. ŞI atunci când plouă şi producţia e bună, agricultorii nu au bani să construiască depozite, împrumuturile agricole sunt prea greu de obţinut.

Agricultorii vând recolta intermediarilor. Vinovat este şi statul care dă bani prea uşor fermierilor fără să pună condiţii. Pentru legumele din sere, un sprijin cuplat de 6200 de euro, in primul an pe hectar, pentru solarii plus trei mii de euro pe hectar, care li se acorda tuturor fie ca au un hectar sau mai putin”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În luna octombrie, Guvernul, electoral, dă în avans o parte din subvenţiile pentru noul an agricol. Fiecare din cei 1,2 milioane de fermieri, va primi 79 de euro pentru fiecare hectar de teren.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri