Părintele Constantin Necula: Biserica nu trebuie să fie vocală, nu are nevoie de vocalize ca să fie ascultată

Data publicării:
constantin necula

 

Constantin Necula îi îndeamnă pe români să contribuie la cumpărarea operei lui Brîncuși pentru că, spune el, poate prin 'Cumințenia Pământului' ne cumpărăm înapoi 'cumințenia ca popor'.

Profesor universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu, unul din cei mai iubiți preoți din România, părintele Necula îi îndeamnă pe români să nu-și piardă niciodată speranța. ''Poate oboseala arogantă este unul din cele mai mari păcate care ne paște (...) uneori suntem prea ușor dispuși să lăsăm armele jos, chiar împotriva propriei noastre demnități'', spune el.

Părintele susține că Biserica nu trebuie să fie vocală: ''Ea nu are nevoie de vocalize ca să fie ascultată. Gălăgia din jur chiar ar putea fi asanată de tăcerea Bisericii''.

Despre rugăciune, preotul spune că este un ''exercițiu'' de simplificare a vieții cotidiene.

''Suntem prea complicați în ce facem. Și când sunăm să vorbim cu cineva, să îi cerem ceva, inventăm introduceri, conținuturi, sfârșituri, rugăciunea e mai shortcut. E mai scurtă și e întotdeauna foarte obiectivă, ea trebuie să fie sinceră. Nu ceri loc de muncă în speranța că vei câștiga bani. Îi spui dacă ai nevoie de finanțe, îi spui direct asta. Dar, mie mi se pare că l-am redus pe Dumnezeu prea mult la un fel de angajat al nostru. Rugăciunea noastră e ca în fața unui angajator, nu e ca în fața unui angajament'', spune Necula în interviu.

Agerpres: Totuși, sunteți poate cel mai vocal preot român, în timp ce BOR nu este atât de vocală. De ce?
Constantin Necula: Biserica Ortodoxă este o biserică din care eu fac parte. Deci, câtă vreme eu vorbesc, cât pot să vorbesc, parte din colegii mei sunt parte integrantă a mărturiei mele. Eu nu vorbesc de la mine sau sper să nu vorbesc de la mine prea mult. Dar Biserica nu trebuie să fie vocală. Biserica e biserică, ea nu are nevoie de vocalize ca să fie ascultată. Gălăgia din jur chiar ar putea fi asanată de tăcerea Bisericii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri