Parlamentarii pregătesc programul „Primul loc de muncă”

Data publicării:
primul loc de munca

Proiectul este gândit să reducă rata şomajului în rândul tinerilor. În prezent, unul din patru tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani este şomer.

Patronii care vor angaja tineri fără experienţă ar urma să primească de la stat, pentru fiecare dintre ei, salariul minim pe economie, dar şi scutiri de la plata contribuţiilor sociale, timp de 18 luni. Cu o singură condiție. Să asigure postul tânărului încă un an și jumătate după aceea.

Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: E un proiect bun, sperăm să creeze plus valoare în societatea românească. E păcat să îi pierdem și pe cei tineri care abia ies din școală.

Primii vizaţi de proiectul de lege sunt patronii de hoteluri şi restaurante. Majoritatea angajaţilor din această industrie sunt tineri, plătiţi cu salariul minim.

Dragoş Petrescu, proprietarul unui lanţ de restaurante: Sunt foarte multe poziţii, noi promovăm practic angajarea oamenilor fără experienţă pentru că avem şansa de a-i antrena la locul de muncă.

Tinerii se aşteaptă însă la salarii mai mari la început. Mai ales dacă vor să urmeze şi o facultate.

„În management vreau să mă duc şi de început 15-20 de milioane, ceva de genul.”

„O să văd atunci, pe moment. 10-12 milioane mi se pare cel mai corect să încep aşa”, spun tinerii.

La 1 ianuarie 2016, de când ar urma să se aplice acest program, salariul minim brut va creşte la 1.200 de lei. Ceea ce ar însemna, pentru aceşti tineri, aproape 900 de lei, pentru o lună de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri