Pârtii amenajate de privaţi, la Straja

Data publicării:
schi straja modif

Lungimea însumată a pârtiilor de pe domeniul schiabil Straja este de 25 de kilometri. Din cele 10 pârtii, doar două sunt administrate de Primăria Lupeni. Una este chiar pe sub traseul de telegondolă, între cotele 1200 şi 1400, şi alta este situată sub traseul telescaunului, la o altitudine de 1500 de metri. Niciuna nu este, însă, pregătită pentru turişti.

„Pârtia de sub telegondolă, deşi acoperită cu zăpadă, nu este însă amenajată. Pe ea nu sunt schiori şi nici instalaţia de teleschi nu este pusă în funcţiune”, relateaza Andrada Velciov, reporter Digi24.

Pârtiile în momentul de faţă sunt amenajate, dacă ne ajută bunul Dumnezeu să avem şi zăpadă este totul ok, dacă nu, avem tunurile de zăpadă, suntem o staţiune pregătită cu absolut tot”, declară Cornel Resmeriţă, primarul Lupeni.

Culmea este că edilul se laudă cu acele piste de schi gestionate de oameni de afaceri. Ei sunt cei care au amenajat şi instalaţii pe cablu pentru turişti.

Toate 5 funcţionează la ora actuală, pârtiile sunt bătute cu ratracul, toată săptămâna trecută am făcut zăpadă artificială. Există şi instalaţii de nocturnă, funcţionează Constantinescu şi Mutu, 2 sunt cu nocturnă şi astea funcţionează”, declară Rebeca Blendea, administratorul unei pensiuni.

Este o diferenţă mare între ceea ce se cheamă parte privată şi parte publică sau de stat. Investitorii particulari, după cum bine se vede, au interesul să facă bani, drept care şi investesc, pentru că este o investiţie destul de importantă ceea ce se cheamă a face zăpadă artificială pe un domeniu schiabil atât de mare”, spune George Resiga, şef Salvamont Straja.

Pârtiile pe care turiştii pot schia pornesc de la o altitudine de 1400 de metri şi urcă până la 1650 de metri. La Straja sunt, de asemnea, 250 de locuri de cazare în cabane şi pensiuni.

Pe o scară de la 1 la 10 e undeva la 7 calitatea zonei schiabile, ca şi afluenţă turistică putem vorbi de aproximativ 1000 de persoane în staţiune”, adaugă şeful Salvamont Straja.

Norocul a fost temperatura puţin mai scăzută şi s-au putut băga tunurile. Ceea ce a contat foarte mult? Da, pentru că e zăpadă artificială acum mai mult, cea veche deja e îngheţată”, spune un turist.

De obicei merg la Cavinic, dar acum am înţeles că e închisă. Straja se pare că e una dintre puţinele staţiuni în care se schiază”, adaugă o turistă.

La Straja se poate ajunge cu maşina, cu telescaunul sau telegondola.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri