Pasiune și afacere. Femeia care croiește costume populare pentru copii și vrea să transmită mai departe tradiția

Data publicării:
vasilica radu costum popular

Infirmiera Vasilica Radu îşi cultivă în timpul liber pasiunea pentru costumele populare, dobândită de la mama ei. Când nepoata ei a avut prima serbare, i-a croit primul costum naţional. ŞI de atunci tot mai mulţi pătinţi i-au cerut costume pentru copiii lor. Bunica are acum şi o pagină de Facebook unde-şi promovează munca.

„Majoritatea părinților au vrut să-și îmbrace copiii într-un costum nou de Ziua Națională. Le folosesc la spectacole, la serbări, la ce fac ei la grădiniță, la școală”, spune Vasilica Radu.

„La toate serbările am avut nevoie de costume și mereu am venit la ea, m-a ajutat de fiecare dată și mi-au plăcut costumele ei”, spune o fetiță căreia Vasilica Radu i-a făcut un costum popular.

Vasilica Radu ştie să croiască mai bine costume inspirate din zonele Vlașca și Teleorman.

„Am folosit pânză din bumbac 100% și aplic o broderie care ar însemna motivul național. Predomină culoarea albastră la băieți, iar la fetițe roșu, danteluța. Am folosit o mătăsică pentru ele, pentru sunt mai cochete fetițele”, spune ea.

Orice costum îi aminteşte de mama sa, mai ales când face şorţurile:

„Le fac din prosoape țesute în război de mama mea în urmă cu 40-50 de ani. Prosoape pe care nu m-aș fi gândit niciodată că voi ajunge să le folosesc în acest scop acum”, spune ea.

Bucuria costumului este bucuria de a avea în preajmă copii. Privindu-i, femeia are speranţa că-şi va transmite meseria şI pasiunea sa pentru costumul popular.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri