Pensionarii iau locul tinerilor în muncă

Data actualizării: Data publicării:
pensionari agerpres_7580528
Foto: Agerpres

Lipsa forţei de muncă determină firmele să se îndrepte tot mai mult către pensionari. Cel mai adesea, li se oferă contracte part time. Beneficii sunt de ambele părţi. Venitul completează pensia, iar firmele mizează pe stabilitatea, seriozitatea şi experienţa pensionarilor. Mulţi dintre ei aleg să lucreze în marile lanţuri de hipermarketuri pe postul de casier.

Fănica Ialomiţeanu, pensionară/angajată: „Lucrăm în ture, nu întotdeauna aceleaşi ture. Eu mă consider încă voinică, ca să zic aşa şi, vreau să lucrez mai mult timp, cât mai mult timp. Mă ajută şi să-mi recalculez pensia, de ce să zic că nu, că tot timpul intră în calcul şi asta.”

Sunt multe cazurile când salariul de casier în hipermarket ajunge aproape de pensia încasată de la stat.

Pensia medie în Bucureşti este de 1.246 de lei, dar şi costul vieţii este mai ridicat decât în alte oraşe. Oamenii preferă să lucreze şi la pensie pentru a-şi asigura un confort financiar.

Specialiştii spun că angajarea pensionarilor poate fi soluţia pe termen mediu şi lung pentru acoperirea deficitului de pe piaţa forţei de muncă.

Mihaela Mitroi, liderul Departamentului Taxe, Pwc România: „În perioada 2015-2050, populaţia vârstnică de peste 55 de ani, ar putea să ajungă cu peste 50%. În consecinţă, eu cred că firmele private din România vor fi din ce în ce mai interesate să folosească această resursă.”

Un alt avantaj este că pensionarii nu-şi doresc să schimbe locul de muncă prea des. Pensionarii angajaţi de firmele private reprezintă însă o anomalie atât timp cât unul din 4 tineri români stă degeaba, nu munceşte şi nici nu studiază, conform datelor Eurostat. Iar alţii lucrează doar o lună două pentru a-şi acoperi costurile achiziţiei unui telefon sau a altor bunuri.

Cristina Pasat, director general firmă de Resurse Umane: „Pensionarii sunt o categorie de angajaţi stabili şi loiali. Sunt mai puţini mobili decât angajaţii mai tineri sau care au aspiraţii de carieră nesatisfăcute. De foarte multe ori pensionarii au performanţe mai bune decât colegii lor mai tineri.”

Numărul pensionarilor în primul trimestru din 2017 din acest an era de 5,2 milioane, în scădere cu 11 mii faţă de trimestrul precedent. Pensia medie a înregistrat o uşoară creşetere şi a depăşit o mie de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri