Pericol. Locuințe ANL ridicate pe un zăcământ de gaze

Data publicării:
anl captura

Vorbim de pericolul unei acumulări de pungi de gaze care, în contact cu o sursă de aprindere, ar putea produce o deflagrație destul de periculoasă”, a explicat căpitanul Alexandru Balică de la ISU Bacău.

În 2001, au fost defrişate 18 hectare de pădure de la marginea Bacăului pentru a fi construite 102 case ANL. Doi ani mai târziu, reprezentanţii ANL au cerut branşarea la gaz, dar furnizorul s-a opus, din cauza existenţei în subsol a unei pungi de gaz metan, provenit de la o sondă care nu a fost bine închisă în anii 60.

Lucrările n-au fost oprite. Mai mult, au fost construite toate vilele şi oamenilor li s-a permis să se mute. Noii proprietari au plătit câte 60.000 de euro pentru locuinţe, dar nu sunt branşaţi la gaze naturale şi s-au racordat la energie electrică pe propria răspundere.

Nu ne simțim în siguranță și trăim cu... Nici nu-i putem spune acasă, nici nu ne-am mutat definitiv pentru că suntem în pericol”, a declarat Maricica Diaconiță, proprietara unei case.

„Obligația lor contractuală era să predea aceste case cu utilități”, a adăugat Ion Ciubotaru, deținătorul unei case.

La sfârșitul lunii ianuarie, membrii Comitetului pentru Situații de Urgență au avertizat că vor evacua tot cartierul, dacă nu sunt luate măsuri.

„În primul rând niște afișiere în cartier pentru a înștiința populația despre măsurile care trebuie întreprinse de către ei. Nu în ultimul rând, o lucrare de investiții mai amplă, e vorba de drenare a terenului”, a spus Mihai Valeriu, șeful departamentului de Protecție Civilă din cadrul Primăriei Bacău.

O altă măsură vizează instalarea de micro-centrale și senzori la fiecare locuință, iar investiția de 153.000 de euro va fi realizată din fondurile primăriei. Situația este anchetată și de Avocatul Poporului.

„M-am sesizat din oficiu și am dispus efectuarea unor anchete. Ar exista risc de explozie și o posibilă poluare a mediului”, a spus Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Locuitorii cartierului au dat în judecată ANL.

Cred că instanța poate să tragă ANL la răspundere pentru că cumpărătorul e de bună credință, n-a fost informat, n-ar trebui să poarte vreo vină că și-a cumpărat o casă și plătește rate”, a spus subprefectul județului Bacău.

Cei de Agenția Națională pentru locuințe spun că, înainte de începerea lucrărilor, au făcut doar analiza solulului, așa cum prevede legea.

„ANRE a recomandat să se efectueze un studiu detaliat de către o instituție care dispune de dotări adecvate unor investigații care să poată stabili soluția de protejare a zonei de locuințe, însă costurile pentru o exploatare geologică erau considerabil mai mari decât fondurile care puteau fi asigurate de ANL”, a precizat ANL.

Zonele pe care sunt amplasate forajele de cercetare și drenaj vor fi monitorizate video, iar autoritățile locale și-au luat angajamentul ca până la sfârșitul anului să elimine total riscul de explozie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri