Peste 16.000 de copii din sud-estul țării cresc fără părinți

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_658885954
Foto: Shutterstock

Peste 16.000 de copii din sud-estul țării cresc fără părinți după ce aceștia au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă, este concluzia un raport prezentat vineri, la Constanța, de Organizația Salvați Copiii, în cadrul dezbaterii "Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate - aspecte legale și bune practici de intervenție" .

shutterstock_658885954
Foto: Shutterstock

Potrivit președintelui executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, datele statistice colectate cu sprijinul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului indică faptul că numărul copiilor care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate este de 16.714, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, dintre care 3.708 copii în județul Constanța, 6.218 — în județul Galați, 3.238 copii în Vrancea, 2.061 — în județul Buzău, 1.188 copii în județul Tulcea și 301 copii în județul Brăila.

"Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arăta, oricât de dramatice ar fi cifrele: traumele emoționale, fragilizarea acestor copii nevoiți să crească cu unul sau, în foarte multe cazuri, cu ambii părinți prezenți în viața lor doar prin telefon, de la distanță. Dincolo de asta însă, sunt probleme grave, cotidiene cu care acești copii se confruntă zi de zi, pentru că în multe situații nu există un reprezentant legal în grija căruia să fi fost lăsați. Aceasta este miza noastră acum, să ne asigurăm că acești copii sunt legal în responsabilitatea cuiva, că pot merge în tabere, la medic atunci când e nevoie, fără a se simți, încă o dată, izolați de ceilalți colegi", a declarat Alexandrescu în cadrul dezbaterii, citat de Agerpres.

Conform organizatorilor evenimentului, prin programele dezvoltate de Salvați Copiii în județul Constanța, 235 de copii și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste 14.200 de persoane au beneficiat de informare și de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.

Directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, Irina Ermolaev, a subliniat că se impune desemnarea unui reprezentant legal căruia să-i fie încredințat copilul ai cărui părinți pleacă să muncească în străinătate.

"Este crucial ca părintele, atunci când pleacă să muncească în străinătate, să își lase copilul în siguranță, în grija bunicilor sau a altor rude. Însă nu este suficient. Se impune numirea unui reprezentant legal, astfel încât copilul să poată beneficia de toate oportunitățile, pe plan educațional și nu numai, fiindu-i facilitată participarea la toate evenimentele din școală, de exemplu, unde este nevoie de acordul reprezentantului. Totodată, pentru ca echilibrul emoțional al copiilor să nu aibă de suferit, serviciile de informare și consiliere — pentru ei și cei în grija cărora rămân — sunt esențiale", a spus Ermolaev.

Dezbaterea desfășurată la Constanța a fost organizată în cadrul proiectului "Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților, prin centre de zi", implementat de Salvați Copiii cu finanțare de la The Velux Foundations și cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerului Educației Naționale, direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, serviciilor publice de asistență socială, inspectoratelor școlare județene și școlilor.

În cadrul proiectului, copii afectați de migrația economică a părinților, părinții acestora și persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de servicii de suport educațional, psihologic și social, prin programele locale din orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Târgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Negrești, Timișoara, Târgu Mureș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri