Peste 70% dintre români cred că băncile sunt interesate mai mult de beneficiile de pe urma clienţilor 

Data publicării:
angajati banca

 

O treime (34%) dintre românii de la oraș afirmă că folosesc băncile pentru depozite pentru că au încredere, în scădere de la 43% în 2006, potrivit Studiului Național de Audiență (SNA) Focus realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu vârste cuprinse între 14 şi 64 de ani.

Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți, iar 37% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reușesc să facă rost de bani.

În perioada analizată, 2006-2013, percepția românilor a rămas constantă în ceea ce privește economisirea banilor, respectiv 60% cred că este important să economisească bani în fiecare lună, însă doar 28% reușesc.

Ca tendinţă la nivel de piaţă, numărul celpr care au credite pentru bunuri de consum și pentru cumpărarea de mașini a scăzut, potrivit studiului, astfel că, dacă 12% dintrr români deţineau cel puţin un credit de consum în 2011, procentajul s-a redus la 9% în prezent.

Totodată, intenția de a contracta un credit în acest an se situează la o treime față de cifrele din 2006, în special în cazul împrumuturilor pentru cumpărarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale.

Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul achiziției de automobile, doar 1,5% dintre români intenţionând să ia un credit pentru maşină, față de 5,1% în 2006.

În ceea ce priveşte depozitele, doar 10% din locuitorii de la oraşe au economii în bancă, faţă de 13% în 2008.

Tot mai mulţi români au început să acorde o importanță din ce în ce mai mare comisioanelor percepute de bănci, un milion de persoane considerând comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmeaza să-și deschidă un depozit.

Primul criteriu rămâne dobânda acordată la alegerea băncii.

Pe de altă parte, se remarcă o creştere pe segmentul conturilor curente, pe fondul încasării de către tot mai multe persoane a salariului pe card. În prezent, 29,8% dintre români dețin un cont curent în lei, iar 25,5% își încasează salariul pe card.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri