Podul lui Traian, în pericol să dispară

Data publicării:
podul lui traian cropuit

Istoria nu are nicio şansă la Drobeta-Turnu Severin: piciorul podului construit de romani ca să poată cuceri Dacia se face praf şi pulbere pentru că de şase ani niciun constructor nu se încumetă să înceapă aşa o restaurare delicată. În tot acest timp vestigiile de pe celălalt mal al Dunării, din Serbia, au fost transformate de autorităţi într-o atracţie turistică ce atrage mii de vizitatori.

Consiliul Judeţean Mehedinţi a scos lucrarea de trei ori la licitaţie, în ultimii șase ani, dar nu s-a înscris nimeni. Dificultatea acestei lucrări ţine departe constructorii. Aşa că bijuteria istorică se degradează de la o zi la alta. 

Piciorul podului lui Traian este scufundat în Dunăre mai mult de trei metri. Cărămizile vechi de aproape două mii de ani se macină zi de zi, iar vestigiul este în pericol să dispară. Primele încercări de întărire au fost făcute prin anii 80: în jurul piciorului de pod a fost ridicat un zid de beton. Trebuia să protejeze urmele trecutului de apele fluviului, dar rezultatul a fost total opus.

„S-a pierdut din vedere o altă problemă - apa se infiltrează prin nisipul existent la nivelele inferioare”, a explicat arheologul Gabriel Crăciunescu, fost director la Muzeul Porților de Fier.

În zilele noastre, autorităţile locale au organizat licitaţie pentru alegerea unui constructor care să găsească soluţii de protejare a monumentului istoric. Aveau la dispoziţie 50 de milioane de lei însă nicio firmă nu a vrut să îşi ia răspunderea imensă.

 

„Este o lucrare foarte complexă, sunt ceva probleme cu asigurarea hidroizolaţiei în zonă”, a spus managerul proiectului Cătălin Ilina.

Podul a fost ridicat în anul 105 pentru ca romanii să aducă trupe mai uşor şi să cucerească Dacia regelui Decebal. Acum ar putea fi o mină de aur pentru turismul din Mehedinţi, dar zona alungă pe oricine. Drumul este plin de gropi acoperite cu apă, iar buruienile aproape ascund ruinele.

„Nu e un loc prea plăcut pentru turişti. Și ei pleacă dezamăgiţi, într-adevăr, pentru că ei se aşteaptă să fie menajat cumva, să nu fie bălării şi bălţi”, a spus Nicoleta Trușculoiu, reprezentantul unei agenții de turism.

Pe cealaltă parte a Dunării, la sârbi, ruinele podului lui Traian atrag anual mii de vizitatori.

Consiliul Judeţean Mehedinţi va anunţa la sfârşitul lunii încă o licitaţie în speranţa că va găsi o firmă pentru restaurarea piciorului de pod roman. Doar că acum va trebui să plătească din bugetul propriu. Fondurile europene acordate de Bruxelles pentru această lucrare au expirat pentru că nu au fost utilizate la timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri