Premieră. Benzină sub 5 lei pe litru în București, după patru ani de prețuri în creștere

Data publicării:
benzina sub 5 lei

4,98 lei este prețul benzinei, afișat la o stație de alimentare din București. Este pentru prima oară în ultimii patru ani când preţul litrului de benzină coboară sub 5 lei și în Capitală.

Carburanţii nu s-au ieftinit la toate benzinăriile. Cele situate în zonele centrale din Bucureşti sau de-a lungul DN1, cel mai circulat drum al României, păstrează în continuare preţuri peste 5 lei. La fel se întâmplă şi în zona Pipera din judeţul Ilfov, dar şi în Constanţa.

Pe de altă parte, în Bacău, Focşani şi Timişoara preţul carburanţilor a scăzut până la 4,8 lei.

Benzina şi motorina s-au ieftinit cu aproape 21% în ultima jumătate de an. Cu toate acestea, preţurile altor produse, şi în special al alimentelor, nu va scădea prea curând.

Eu aş putea să micşorez preţul la carne destul de greu, la preparatele din carne cu 0,2%. În producţie, în procesare, preţurile cu combustibilii sunt reduse, sunt undeva la 1-2 procente”, spune Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Cu totul altfel au stat însă lucrurile când a fost introdusă supraacciza la carburanţi, în luna aprilie a anului trecut. Atunci, un plus de 40 de bani la preţul carburanţilor s-a transformat imediat într-o scumpire a alimentelor.

„Această scumpire poate să conducă la creșterea prețurilor undeva 7 până în 10 procente”, spunea atunci Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Aşa a crescut preţul unei franzele, de la 0,79 lei la 0,87 lei.

În acest moment, în medie, un plin de benzină este mai ieftin cu 65 de lei faţă de acum 6 luni.

Citiți și: 

Petrolul ar putea ajunge la 35 de dolari pe baril

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri