Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care scoate medicii din categoria funcţionarilor publici

Data publicării:
Traian Basescu la Digi24 15 aprilie 2014 10 -1

Potrivit cererii de reexaminare, articolul criticat de şeful statului prevedea că, "având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia", scrie Mediafax.

Preşedintele Băsescu a arătat, în cererea de reexaminare, că, prin această modificare, medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru "toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale".

"Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilaţi în categoria funcţionarilor publici în sensul legii penale care consideră funcţionar public "orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public"", preciza şeful statului în cererea de reexaminare.

Reîntoarsă în Parlament, senatorii au respins, în 21 septembrie, cererea de reexaminare prin care preşedinteleTraian Băsescu a solicitat Parlamentului să se revină asupra acestei decizii, argumentând că profesia de medic este "liberală prin excelenţă".

"Peste tot în Uniunea Europeană profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcţionar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relaţie autentică cu pacientul. Independenţa profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalaţi cu funcţionari publici", au stabilit senatorii din Comisia de săntate, în raportul înaintat plenului.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului au menţionat totodată că, din 2008 până în prezent, au părăsit România aproximativ 15.000 de medici. "Doar în primele şase luni ale acestui an, numărul medicilor plecaţi a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât şi pe specialităţi. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migraţiei", se concluziona în raportul Comisiei de sănătate.

Camera Deputaţilor a respins, în 30 septembrie, în calitate de for decizional, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 2/2014.

Colegiul Medicilor, despre lege: „Un mesaj care va perceput pozitiv de către corpul profesional al medicilor” 

Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a luat la cunoștință cu satisfacție de aprobarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în forma în care a fost adoptată prima oară de Parlamentul României, înlăturând astfel obiecțiile Preșidenției.

În acest moment, Ordonanța 2/2014 nu mai poate fi respinsă și trebuie să fie promulgată în forma sa inițială. Colegiul Medicilor din România mulțumește celor 80 de senatori și 287 de deputați, care au înțeles că profesia medicală este una liberală și că medicii nu pot fi asimilați cu funcționarii publici.

„Colegiul Medicilor din România consideră că este un mesaj care va perceput pozitiv de către corpul profesional al medicilor într-un moment în care asistăm la un exod al medicilor în străinătate, datorat și faptului că nu li se protejează independența în realizarea actelor profesionale. Este un prim indiciu semnificativ, dar în continuare mai trebuie adoptate acte legislative care să consolideze poziția medicului și să apere interesele pacientului”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri