Prețul laptelui, la control. Ministrul agriculturii cere sprijin ambasadelor din Polonia și Ungaria

Data publicării:
lapte-1

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Producătorii mici vând cu 60 de bani litrul şi nu cred că au vreo şansă să supravieţuiască mult timp, vinzi în pierdere, un an doi, recent mi s-a adus în vedere faptul că în zona Brăilei s-a aruncat laptele pe câmp, este extrem de grav. Cu toţii ne întrebăm cum este posibil ca laptele adus tocmai din Polonia să fie comercializat cu 19 eurocenţi”.

Asta înseamnă că laptele din Polonia este vândut cu aproape 90 de bani litrul unei fabrici. Laptele muls în România este mai ieftin doar în aparenţă: 60 de bani la care se adaugă preţul analizelor şi al transportului. Aşa că la poarta fabricii ajunge să coste un leu şi 10 bani. Nu este de mirare că în ultimele trei luni a fost preferat laptele din străinătate.

Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Român din Industria Laptelui: „Avem 54% creştere de lapte materie primă adusă din spaţiul intracomunitar, comparativ cu anul trecut. Dacă raportăm această valoare 24 sau 25.000 de tone, rotund, ea reprezintă între 10 şi 11% din total lapte procesat în această perioadă”.

Dacă oficialii se feresc să dea detalii până la finalizarea anchetei, fermierii români spun că ajung la sapă de lemn pentru că unele state comunitare subvenţionează '"mascat" agricultorii locali, după eliminarea cotelor de lapte în 2014.

Emil Dumitru, preşedintele ProAgro: „Ungaria astăzi acordă 50 de bani pe litrul de lapte comercializat, ceea ce înseamnă foarte mult, Polonia susţine transportul laptelui”.

Şi în timp ce fermierii români lucrează în pierdere, avem printre cele mai mari preţuri din Europa, cu materie primă importată. Laptele se vinde la noi cu 4 lei litrul şi cu 3 lei şi 55 de bani în Ungaria.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri