PREVIZIUNI 2015 | Cele mai importante lucrări publice din Bucureşti care ar trebui predate la cheie

Data publicării:
arcul de triumf captura

Nici nu intră bine în Bucureşti că sunt întâmpinaţi de un imens şantier. Şoferii care vin în Capitală de pe DN1 se opresc în balizele şi gardurile amplasate în Piaţa Presei Libere. În intersecţie se lucrează la viitorul pasaj subteran care ar trebui să elimine cozile uriaşe de la semafoare. După opt luni de muncă, pereţii pasajului sunt, în sfârşit, gata. În curând muncitorii vor începe să sape tunelurile de acces, estimate la aproape 65 de milioane de lei.

În acelaşi timp, muncitorii trebuie să termine şi pasajul pietonal din dreptul parcului Herăstrău. Şoferii nu sunt foarte convinşi de utilitatea proiectului.

Primăria recunoaşte că firma care realizează tunelul e în urmă cu munca.

Început în primăvara lui 2014, pasajul de la Piaţa Presei Libere ar fi trebuit terminat în 10 luni. Acum, însă, primăria a stabilit un nou termen pentru predare.

„Noi sperăm ca în cursul lunii mai să se încheie absolut toate lucrările din zona respectivă”, afirmă Ion Dedu, directorul Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei.

Câteva sute de metri mai încolo, se lucrează la un alt şantier major. În martie 2014, Arcul de Triumf a intrat în programul de consolidare şi reabilitare. Lucrările au trecut de jumătate, spun executanţii. Arcul a fost desprins complet de la sol şi va fi aşezat pe nişte amortizoare uriaşe. Astfel, ar trebui să rămână neclintit chiar şi la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.

Munca este, însă, una migăloasă. Pereţii Arcului de Triumf sunt curăţaţi centimetru cu centimetru şi daţi cu soluţii speciale care să îi protejeze de intemperii.

Muncitorii nu au foarte mult timp la dispoziţie, mai ales că trebuie să refacă şi interiorul monumentului istoric.

Arcul de Triumf ar trebui să fie reabilitat complet până cel mai tarziu în toamna lui 2015. Asta înseamnă că anul viitor de 1 Decembrie defilarea de Ziua Naţională se va face din nou pe aici.

Aproape 20 de milioane de lei va plăti Ministerul Dezvoltării pentru ca Arcul să primească o nouă faţă.

Sudul oraşului e şi el năpădit de lucrări

Şoferii sunt deja sătui de cozile uriaşe care se formează la Piaţa Sudului. În zonă se sapă un pasaj subteran. Se lucrează momentan la pereţii viitorului tunel.

Nici aici lucrările nu sunt în grafic.

Pasajul ar trebui să fie gata în decembrie 2015. Primăria nu poate depăşi termenul stabilit pentru că ar pierde finanţarea europeană de 25 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri