"Prima casă", în bloc cu bulină roşie

Data actualizării: Data publicării:
bloc

O familie din Bucureşti a plătit cinci ani rate pentru un apartament cumpărat prin Prima Casă, dar care e într-un bloc cu bulină roşie. Asta, în condiţiile în care programul guvernamental nu poate fi accesat pentru astfel de locuinţe. Probabil că oamenii ar fi rambursat creditul, fără să afle adevărul, dacă magazinul de la parter nu se desfiinţa recent.

Apartamentul cu trei camere, cumpărat cu 60.000 de euro în 2010, părea atunci o afacere bună. Cel mai probabil, cumpărătorii au fost induşi în eroare de faptul că blocul era reabilitat exterior. Expertul trimis de bancă nu poate invoca însă acest argument.

Proprietara apartamentului: „Am avut mare încredere în această evaluare, că banca împreună cu statul român va lua în garantare un imobil bun. Numai că lucrurile nu au stat aşa”.

Adrian Cuculis, avocatul proprietarilor: „S-a grăbit să evalueze acel imobil, a făcut un lucru de mântuială”.

Clădirea a fost construită în anii '60, iar vechii proprietari au moştenit apartamentul. Susţin că nu locuiau acolo, aşa că nu ştiau dacă are sau nu bulină. Cert este că familia care l-a cumpărat prin credit Prima Casă n-ar fi putut să-l asigure, pentru că nicio firmă nu încheie poliţe pentru locuinţe în clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1. Banca a găsit totuşi o soluţie. Ilegală, susţine avocatul familiei.

Adrian Cuculis: „S-a jucat cu legislaţia în vigoare. fiindcă banca respectivă avea şi o firmă de asigurări în interiorul ei şi emitea acele poliţe de asigurare în mod ilegal”.

Proprietarii spun că dacă banca nu le va returna avansul şi ratele plătite până în acest moment, vor cere în instanţă acest lucru. Până să primească un răspuns, oamenii dorm cu frică în fiecare noapte.

Proprietarul apartamentului: „Nu pot fi liniştit. Sunt probleme care apar atunci când vezi o ştire cu un cutremur de 3 grade, 4 grade”.

Dacă se va ajunge la proces, iar judecătorii le vor da dreptate proprietarilor, păgubit va fi şi statul român, care a garantat creditul. Reprezentanţii băncii nu au putut fi contactaţi de reporterii Digi24, pentru a oferi un punct de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri