Prima Casă s-a terminat la BCR şi Raiffeisen, încă dinainte să reînceapă

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Banii de garanţii de la stat vor ajunge abia luni în conturile celor 15 bănci. Doar că unele bănci au luat startul mai devreme, mai ales că aveau clienţi care aşteptau din primăvară să le vină rândul. Şi celelalte bănci vor epuiza plafoanele în cel mult o săptămână.

Cele 500 de milioane de lei alocate băncilor vor ajunge pentru 5.400 de clienţi cu condiţia să împrumute fiecare în medie echivalentul a 41.000 de euro. Listele de aşteptare sunt lungi şi s-au scris de luni de zile.

Roxana Dumitrescu, reprezentantul unui broker de credite: „Sunt foarte multi clienţi. Dosarele sunt complete, doar în aşteptarea fondurilor. În momentul când vor intra fondurile, dosarele vor pleca către Fondul de Garantare”.

Adică de luni, când Ministerul de Finanţe va trimite banii. Unele bănci s-au grăbit însă şi au început să primească dosare mai repede.

Dragoş Nichifor, consultant financiar: „Fluxul de dosare a fost atât de mare, poate neaşteptat inclusiv pentru ei, încât după câtava zile de primit dosare, au trebuit să spună stop joc”.

Şi nu este de mirare. A fost cerere mare de credite Prima Casă tot anul, din cauza legii dării în plată, care a dus la majorarea avansului pentru creditele ipotecare standard.

Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci: „Această sperietură i-a făcut pe oameni să solicite produsul Prima Casă într-un volum foarte mare până în luna mai”.

Numai anul acesta, peste 23.000 de români şi-au cumpărat locuinţe prin programul guvernamental. Dacă se adaugă şi ultima suplimentare de fonduri, creditele Prima Casă acordate în 2016 vor ajunge la cinci miliarde 300 de milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri