Prima competiție ecvestră din România. Stră-strănepoata lui Gheorghe Grigore Cantacuzino vrea să redea viaţa domeniului din Floreşti

Data publicării:
230120 697431210347145 412157479539867529 n

Mâine începe Karpatia Horse Trials, prima competiție ecvestră din România. Călăreți din țară și din străinătate au ajuns deja pe Domeniul Cantacuzino din Florești pentru a lua startul mâine dimineață la Dresaj, prima probă din Concursul Complet Internațional.

Printre invitați se va afla Irina Bossy-Ghica, stră-strănepoata lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, „Nababul”, prințul căruia i-a aparținut moșia de la Florești la începutul secolului XX și care a comandat construirea Palatului „Micul Trianon”.

„Competitia ecvestra Karpatia Horse Trials este primul eveniment de anvergura pe care ne-am propus sa-l organizam pentru a reda viața Domeniului Cantacuzino din Florești”, a spus Irina Bossy-Ghica, descendenta directă a familiei Cantacuzino. 

Domeniul Cantacuzino va redeveni un spatiu plin de viata, elegant si autentic, destinat pasionatilor de calarie, precum si iubitorilor istoriei nobiliare din Romania, cuprinzand in program atat Concursul Complet International de echitatie, cat si evenimente conexe, precum parada cu ogari si expozitie de masini de epoca.

Pentru mine, Floresti nu este o "reintoarcere", pentru ca in copilarie nu fusesem niciodata in acest loc unde s-a nascut bunica mea: nu aveam voie sa calcam in locurile unde familia noastra "a supt sangele poporului", dupa cum obisnuiau comunistii sa se exprime! Nu este o reintoarcere, ci achitarea unei datorii. Datoria pe care Romania n-a onorat-o, lasand in paragina monumentul de la Floresti care a starnit admiratia multor personalitati in vremea lui. Am decis deci ca ma voi achita eu de aceasta datorie fata de familia Cantacuzino, din care ma trag si care a dat atatea personalitati de vaza cu care Romania se poate mandri. Competitia ecvestra Karpatia este primul eveniment de anvergura pe care ne-am propus sa-l organizam pentru a reda viata Domeniului Cantacuzino.

Eleganta calariei se incadreaza perfect in acest parc care fusese prevazut pentru calarie si vanatoare. Veniturile acestui eveniment va contribui la restaurarea fantanii din nifeum si la consolidarea ruinei. Asteptam inceperea finantarilor prin  fonduri europene nerambursabile pentru a candida, bineinteles.

Dar pana atunci, de trei ani incoace, am pornit deja lucrul angajand un mester pietrar din Franta, care a stat doi ani si a lucrat la degajarea blocurilor de piatra de la baza monumentului, incercand sa-i invete pe localnici cum se taie piatra. Vom continua, sper, si dupa plecarea lui. Localnicii trebuie inclusi in acest proiect, pe care ar trebui sa si-l aproprieze. Vrem sa lucram in cooperare si cu primarul comunei si cu toti cei care au dorinta de a contribui la acest nobil proiect.

Intentionam sa organizam si concerte, in timpul verii, si tot felul de activitati care sa atraga atentia cetatenilor asupra acestui monument si asupra datoriei pe care o avem de a intretine si  salva patrimoniului – deja foarte distrus – al acestei tari. Dar cine mai vorbeste azi de datorii, mai ales cand e vorba de datorii morale...? E o notiune pe care trebuie s-o reabilitam”, a declarat Irina Bossy-Ghica. 

Karpatia Horse Trials organizeaza 2 tipuri de competiţii oficiale care ocupă locul central al evenimentului: Concurs Complet International (Dresaj, Cross-Country, Obstacole) si Concurs de atelaje cu doi si patru cai (Maraton, Conuri). Probele, in acelasi timp elegante si spectaculoase, vor constitui o dovada a armoniei cuplului calaret-cal, care se va remarca prin precizie si fluenta, atentie si incredere, suplete si cooperare.

Mai multe informaţii găsiţi pe http://www.karpatiahorse.ro sau pe pagina https://www.facebook.com/karpatiahorse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri