Primăria Capitalei ia credit pe 20 de ani pentru căldură

Data publicării:
agerpres 19 10 2015 robinet calorifer calorifere-2

Primarul general interimar miza pe un ajutor de 300 de milioane de lei de la Guvern. Cum acesta nu a mai venit, edilul va lua un credit de la Trezorerie cu care să achite o parte din datoriile RADET către ELCEN.

Ştefănel Marin, primarul general interimar al Capitalei: „Va fi undeva la 100-120 de milioane de lei. Creditul va fi făcut pe o perioadă de maximum 20 de ani. Atât ne permite legea”.

Edilul are nevoie însă de votul consilierilor pentru a îndatora Primăria.

Lucian Iliescu, consilier general PMP: „Banii nu ajung pentru toată iarna. Dar nu este asta rezolvarea. Este o soluţie de avarie ca să nu lăsam bucureştenii fără căldură în această iarnă”.

Cornel Pieptea, viceprimar al Capitalei: „Acceptăm fel de fel de soluţii pentru a asigura bucureştenilor încălzire încă o lună sau două, dar nu privim problema de fond”.

Împrumutul luat pentru a acoperi câteva luni de iarnă ar putea bloca însă ani buni posibilitatea de a lua orice alt credit.

Conform legii, Primăria Capitalei se poate îndatora cu până la 30 la sută din bugetul propriu. Cum veniturile sunt, după rectificare, de 886 de milioane de euro, Primăria are dreptul să ia credite ale căror rate totale anuale să fie de maximum de 265 de milioane de euro. Instituţia plăteşte deja rate de 220 de milioane de euro anual şi ar mai avea dreptul la doar 45 de milioane. Nu va accesa însă toată suma, pentru că ar atinge gradul maxim de îndatorare, aşa că va lua doar 26 de milioane de euro. Aşa că pentru orice altă urgenţă îi mai rămân la dispoziţie numai 19 milioane de euro.

Ştefănel Marin, primarul general interimar al Capitalei: „Teoretic, impactul bugetar nu va fi mare, având în vedere perioada lungă, dar vom atinge plafonul de 30 la sută, ceea ce va avea consecinţe pe viitor”.

La cele 120 de milioane de lei se adaugă încă 73 de milioane din rectificarea bugetară. Conducerea RADET nu se va alege cu nimic din aceşti bani, care vor intra direct în contul ELCEN, pentru plata unor restanţe. Regia de termoficare spune că e lăsată din nou cu ochii în soare.

Valentin Viţalariu, directorul general al RADET: „Dacă este o avarie majoră nu se va putea interveni. Sunt frecvente avariile mici, dar noi le putem rezolva. Ne putem aştepta la o avarie majoră datorită vechimii reţelei şi a lipsei investiţiilor în ultimii ani”.

Directoul ELCEN spune că cei 200 de milioane de lei nu ajung să plătească nici măcar jumătate din datoria către furnizorii de gaze.

Marcel Nicolaescu, directorul general al Electrocentrale Bucureşti: „Foarte puţin pentru a avea o credibilitate în faţa furnizorilor de gaze că, uite, domnule, au făcut un efort, s-au împrumutat bani, există disponibilitatea ca măcar 60 la sută din acest debit să poată fi stins cu acest împrumut”.

Conducerea Elcen va negocia luni cu Romgaz, Distrigaz şi Transgaz reeşalonarea datoriei sale pe o perioadă de trei ani. În cazul în care nu va reuşi, furnizorii nu vor mai livra gaz din 14 noiembrie, iar bucureştenii vor rămâne fără apă caldă şi căldură.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri