Primăria din Pașcani a început o campanie de identificare a locuitorilor fără acte

Data publicării:
pascani

În Pașcani locuiesc 33.745 de oameni, potrivit ultimului recensământ. Autoritățile locale cred, însă, că numărul real este mai mare, pentru că încă există persoane fără documente.

Liliana, de exemplu, are șase copii, dar numai trei au fost declaraţi la starea civilă. Ceilalţi trei, inexistenţi în scripte, au acum 6, 10 și 13 ani.

„N-am niciun venit, n-am nimic. Deci 3 au și 3 n-au certificat. De când i-am născut alocație pe ei nu iau, mă duc și eu cu cerutul prin sat ca să-i țin”, spune Liliana, mama copiilor.

Reporter: La medic sunt înregistrați?

Remus, tatăl copiilor: Nu, că nu au certificat de naștere.

Și nu este un caz izolat. La câteva case distanță, un bărbat de 37 de ani se plânge că nu a avut niciodată buletin, iar din această cauză nu a putut să muncească decât cu ziua. La școală nu a mers, și cu atât mai puțin la medic.

Maică-mea nu s-a zbătut pentru mine. Eu n-am bani, cu ce să trăiesc? Trăiesc de pe azi pe mâine. (Reporter: V-ar fi de folos să aveți actele?) Da, cum să nu, nici noaptea nu pot să dorm”, spune Marian.

Astfel de cazuri sunt numeroase mai ales în suburbiile sărace ale Paşcaniului.

Fiind mulți copii, cred că se impune cât mai repede o identificare a tuturor celor care nu au acte de identitate pentru a-i integra cât mai repede într-o formă de învăţământ”, afirmă Eugen Chiriac, consilier local.

Întocmirea actelor va dura însă câteva luni, poate chiar ani, pentru că procedura este complicată.

„Prima fază e acțiunea în instanță prin care să se dispună, printr-o hotărâre judecătorească, înregistrarea nașterii în registrele de stare civilă. După aceea, după ce există un certificat de naștere, se urmează procedura pentru eliberarea buletinului”, afirmă Marinela Moisii, șefa Serviciului de Evidenta Populației Pașcani.

„Trebuie să aibă şi o serie de acte pe care să le prezinte, să dovedească că locuiesc într-un spaţiu, să aibă certificat de naştere pentru buletin şi de asta procedura de identificare o să fie complicată”, declară Cristian Menegon, purtător de cuvânt Primăria Pașcani.

Taxele de la starea civilă, respectiv 12 lei de persoană pentru buletin, vor fi suportate din bugetul primăriei Pașcani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri