Primăria Iași, amendată cu 10.000 de lei

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-9

Andreea este studentă în anul trei la Facultatea de Psihologie, vrea să fie activă şi vrea să lucreze. Cea mai mare piedică, însă, este transportul în comun.

Andreea Dăncinescu, ambasador al Copiilor şi Tinerilor cu Dizabilităţi, Fundaţia Star of Hope: „Tuturor personalor cu dizabilităţi le este îngrădit accesul la libera circulaţie şi acest lucru este inadmisibil.”

Şi cu autobuzele este o problemă. Nu toate sunt adaptate, iar în unele situaţii şoferii opresc mult prea departe de trotuar.

Mihaela, mama Andreei: „Nu toate au aceste rampe, nu toate pot fi coborâte, de multe ori mi s-a întâmplat să mi să spună că rampa este defectă. Şi trebuie să aştepţi foarte mult până găseşti acel autovehicul care să fie cât de cât accesibil.”

Răzvan Ştefănescu, student: „Eu folosesc mai mult autobuzul. Nu folosesc tramvaiul pentru că sunt scări foarte înalte şi nu pot pentru că trebuie să mă tragă cineva.”

Consiliul pentru Combaterea discriminării le dă oamenilor dreptate.

Csaba Feren Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării: „Vorbim despre o sancţiune contravenţională în cuantum de 10.000 de lei pentru că municipalitatea Iaşi nu a luat măsurile necesare pentru a adapt transportul public local din municipiu pentru persoane cu dizabilităţi.”

În total, din cele aproape 300 de mijloace de transport în comun, doar 120 sunt adaptate. Tramvaiele, în schimb, tehnic, nu pot fi modificate.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Iaşi: „Considerăm că este un abuz pentru că nici o municipalitate din România în acest moment nu-şi poate schimba parcul auto în aşa fel încât să corespundă în totalitate acestor cerinţe şi motivul este simplu: nici o muncipalitate din România nu are bani pentru a modifica acest parc auto.”

Motivul e simplu, nu există bani. Iar din acelaşi motiv, o amendă similară a primit şi primăria din Timişoara.

Nicolae Robu primarul Timişoarei: „Sunt nişte conţopişti care nu au făcut în viaţa lor nimic, care nu înţeleg realităţile şi care îşi arată muşchii amendând orbeşte. Ce minte e aia care nu pricepe că să schimbi tramvaiele într-un oraş înseamnă ani de zile, de eforturi.”

Amenzile vor fi contestate în instanţă. Alte 38 de oraşe reşedinţă de judeţ riscă să primească aceleaşi amenzi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri