Primărie sancţionată pentru că a abandonat un proiect european

Data publicării:
comuna bihor

Pornit în 2011 cu ajutorul unor fonduri nerambursabile, proiectul Aparegio urmărește introducerea rețelelor de apă și canalizare în 12 comune din Bihor. După doi ani însă, imediat după ce au finalizat studiile tehnice, autorităţile comunei Biharia au decis să iasă din proiect. Oamenii folosesc acum puţuri şi şi-au dat seama că, odată ce apa va fi tratată şi filtrată, vor fi nevoiţi să plătească mult mai mult pe ea. Pentru că nu s-au înțeles, reprezentanții asociației Aparegio au cerut medierea Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie.

Ilie Bolojan, președintele asociației Aparegio: „Nu este normal ca localitățile care sunt parte în acest proiect să pună bani pentru cheltuieli făcute pentru unele consilii locale care apoi se răzgândesc, cum este cel din Biharia”.

Proiectul nu este în pericol însă, întrucât reprezentaţii Asociaţiei au găsit rapid un înlocuitor: comuna Paleu. Instanța a decis însă că autorităţile locale din Biharia trebuie să plătească despăgubiri de un milion de lei pentru că s-au retras din proiect.

Ștefan Herchi, președintele Curții de Arbitraj: „Prin această retragere s-a creat un prejudiciu constând în cheltuielile administrative cu managerul de proiect și cu celelalte instituții care au cheltuit sumele aferente comunei și care azi sunt pierdute”.

Zsolt Czijak, consilierul primarului comunei Biharia: „Știm de această decizie, ea nu este definitivă. Vom relua demersurile în continuare în instanță și vom apela atât la Curtea de Apel, cât și la Înalta Curte de Casație”.

Situația a creat deja tensiune în comună.

Implementarea proiectului Aparegio va costa, în total, 80 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri