Primărie scoasă la vânzare de firma de pază

Data publicării:
primarie

Situaţie bizară în judeţul Bihor. O primărie este scoasă la vânzare de firma de pază pentru datorii de peste un milion de lei, pentru servicii prestate de-a lungul a trei ani. Autorităţile locale speră ca nimeni să nu cumpere clădirea, mai ales că la prima licitaţie nu s-a prezentat niciun doritor.

În 2005, Primăria din Popeşti a încheiat un contract pe trei ani cu fostul Corp al Gardienilor Publici Bihor. În schimbul a 750 de lei pe lună, patru agenţi asigurau paza în comună. În 2008, înţelegerea a fost prelungită pentru alţi trei ani, la un preţ dublu. Autorităţile locale au plătit, însă, numai pentru un an. S-au strâns astfel datorii, dar şi penalităţi de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere, pentru facturile emise între 2009 şi 2011.

Valoarea facturii era de 1,5 miliarde, dar cu penalități în trezorerie era de 2 miliarde 800 de mii, lei vechi vorbim,” precizează Dorin Curtean, primarul comunei Popești.

Ca să deblocheze conturile primăriei, în 2012, actualul edil a plătit datoria cu bani de la Guvern. În acelaşi an, Judecătoria Marghita obliga autorităţile locale să plătească şi penalităţile de un milion 200.000 de lei.

„E bugetul nostru pe jumătate de an, nu putem plăti suma asta din bugetul local,” spune Dorin Curtean, primarul comunei Popești.

Clădirea dispune de parter, etaj și mansardă, a fost construită în 2012 și tot atunci a fost dotată cu sisteme de aer condiționat, aparatură performantă și geamuri termopan. Prețul de pornire în cadrul licitației a fost de 1,5 milioane de lei.

La prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni.

„După prima strigare se diminuează cu 25%. Dacă nu vin la discuții, atunci suntem obligați să o luăm noi și să găsim apoi cumpărător,” explică Ioan Sala, directorul executiv al firmei de pază.

Localnicii sunt revoltaţi de situaţie.

„Am auzit că se mută la Voievozi. Ce să mergem toți de fiecare dată până acolo și bătrâni și toți? Nu e corect,” se plânge un localnic.

O nouă licitaţie va avea loc la inceputul anului viitor, pe 7 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri