Primăriile pierd fondurile europene pentru că nu au bani de cofinanțare

Data publicării:
fonduri-europene-euro

Localnicii din Băile Biborţeni îşi aduc aminte cu regret de perioada de glorie a staţiunii. Acum 40 de ani ajungeau aici în jur de 5.000 de turişti în fiecare lună.

Foarte frumos a fost, dar acum nu avem ce să facem că nu face nimeni nimic aici”, spune un localnic.

La Băile Biborţeni trebuiau să fie reabilitate, până la sfârşitul acestui an, 15 spaţii de agrement, printr-un proiect european. Însă regulile de cofinanţare s-au schimbat şi primăria trebuie să plătească jumătate din sumă. Nu are bani şi a renunţat la proiect

Lázár-Kiss Barna András, primarul din Baraolt: Efectiv am accesat fonduri europene pentru Băile Biborţeni, în valoare de 6 milioane lei, din care partea primăriei era în jur de 3 milioane de lei. Noi am crezut că o să fie in jur de 10-15% partea oraşului.

Şi primarii din judeţul Galaţi au aceeaşi problemă. În Ghidigeni, banii europeni trebuiau să fie folosiţi pentru realizarea sistemului de canalizare. Două milioane de euro costa proiectul, însă edilul nu are banii pentru cofinanţare, după ce cota care revine bugetului local a crescut.

Eugen Tăbăcaru, primarul comunei Ghidigeni: 1,5 milioane de lei, bani pe care autoritatea locală nu-i are.

Chiar dacă a fost desemnată deja firma câştigătoare, lucrările nu pot continua până nu se plătesc cei 1,5 milioane de lei.

Eugen Tăbăcaru, primarul comunei Ghidigeni: Dacă nu vom reuşi să facem rost de cota de finanţare pentru acest proiect, aceste tuburi vor rămâne mult timp în acest loc.

Primăria din Slobozia Conachi riscă să piardă două proiecte europene. Nivelul de cofinanţare pentru amenajarea unui teren de sport şi a unui loc de joacă este de 500.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri