Prinderea maidanezilor, sistată la Bacău. Inspectorii au descoperit nereguli la adăpostul animalelor

Data publicării:
maidanezi

Mănâncă fiecare pe unde apucă. Nu ai cum să hrăneşti atâţia câini pe un câmp imens. Apă, nu mai spun, nu au cum să le dea”, spune un vizitator al padocului.

Condiţiile sunt greu de imaginat la padocul din Bacău unde sunt ţinuţi 3.600 câini. Adăpostul este gard în gard cu o fostă groapă de gunoi, iar animalele stau mai mult libere pe câmp. Beau apă dintr-un iaz improvizat şi aşteaptă cu nerăbdare mâncare de la îngrijitori. Aproape un milion de euro, bani europeni, s-au investit pentru ca fosta gropă de gunoi să fie închisă şi împrejmuită. Însă chiar şi aşa, animalele se plimbă nestingherite pe 12 hectare.

„Groapa de gunoi se află imediat în vecinătatea locului în care noi cazăm acest câini comunari. Am considerat o cazare temporară în acest spaţiu”, explică Iulian Stoican, viceprimar al Bacăului.

Voluntarii unei fundaţii pentru protecţia animalelor spun că maidanezii nu sunt triaţi pe vârste şi nici pe la cabinetul veterinar nu prea trec.

Conform standardelor, ar trebui să fie pe 6,5 metri pătraţi, ar trebui să fie maxim patru câini, să fie un acoperiş pe ţarc. Trebuie să fie curăţate în fiecare zi, hrăniţi”, spune Florin Suciu, reprezentant al unui ONG pentru protecția animalelor.

Deficiențele constantate legate de infrastructură privind folosirea unui sistem semideschis de cazare, care nu poate asigura monitorizare asistenţă veterinară, a fost emisă o ordontaţă de suspendare temporară a activităţii de capturare”, a anunțat Florin Baltă, de la DVS Bacău.

Şi au primit termen. Până pe 8 august ar trebui create condiţii decente pentru animale. Imposibil, strigă cei responsabili. Nu sunt bani şi nici personal suficient.

Ar înseamna sute de module construite pentru cei peste 3.000 de câini. Lucru puțin probabil, banii ar trebui alocați și la alte activități”, spune Gabriel Grișcu, şeful Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău.

Anul trecut peste o mie de persoane au ajuns la camera de gardă cu muşcături. Doctorii se aşteaptă la un nou val de pacienţi.

Datorită căldurilor, animalele devin agitate, ceea ce va duce la un număr și mai crescut de pacienți care se prezintă la centrul antirabic”, afirmă dr. Valerica Ciobanu, director medical la Secția de boli infecționase de la Spitalul Județean Bacău.

Câinii care au rămas pe străzi nu fac probleme doar trecătorilor.

Avem probleme cu acești câini hoinari, fără stăpân, comunitari, în perimetrul aeroportului (...). Dacă avem un exemplar pe perimetrul pistei, trimitem un echipaj pentru a-l îndepărta și apoi dăm drumul la avioanele care trebuie să plece”, spune Lucian Sion, director tehnic la Aeroportul International „George Enescu” Bacău.

Peste o săptămână, soarta padocului va fi decisă când o comisie va veni în control, iar dacă şi atunci vor fi aceleasi condiţii, adăpostul va fi închis.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri