Proiect. Închisoare pentru neplata CAS și CASS

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Angajatorii care nu plătesc la timp impozitele către buget riscă închisoarea de la unu la şase ani, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor.

bani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, se precizează proiectul de act normativ.

Printre cele 32 de taxe care intră sub incidenţa actului normativ se numără impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe veniturile din pensii şi contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate.
Modificarea vine în contextul noilor schimbări fiscale ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Contribuţiile angajatorilor vor fi trecute în sarcina angajatului, dar virarea lor la buget o face tot compania.

Neplata contribuțiilor a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri