Proiect: Noi restricţii privind parcarea pe trotuar

Data publicării:
parc

În multe dintre cartierele bucureştene trotuarele sunt ocupate în totalitate de maşini.

Reporter: "Şi dacă ai vrea să mergi pe trotuar pe acestă stradă nu prea ai pe unde pentru că este blocat de maşini. Avem aici câtiva metri de trotuar li asta pentru că tocmai ce a plecat o maşină, în rest este blocat de autoturisme, la fel şi în stânga mea este plin de maşini aşa ca nu îţi rămâne decât să mergi pe stradă împreună cu maşinile"

Se întâmplă asta de ani de zile, iar oamenii par să se fi obişnuit cu situaţia. La rândul lor, şoferii spun că efectiv nu au unde să parcheze.

"Din punctul de vedere al pietonului aveţi dreptate, dar avem dreptate şi noi, şoferii, nu ai cum să cazi la pace", spune un şofer.

Iniţiatorul legii, senatorul PNL Valeriu Todiraşcu, susţine că parcarea pe trotuar trebuie să se facă numai în locurile marcate, iar spaţiul de trecere al pietonilor să nu fie mai mic de doi metri. Actuala lege prevede doar un metru.

"... Acest spaţiu de numai 1 metru este, evident, insuficient chiar pentru deplasarea a doi pietoni în acelaşi sens sau în sensuri opuse şi cu totul necorespunzător pentru deplasarea cu un cărucior de copii sau deplasarea persoanelor cu dizabilităţi în cărucioare cu rotile..." (Expunerea de motive a legii).

În plus, susţine iniţiatorul, cei doi metri, ar permite şi intervenţia ambulanţei sau a pompierilor în caz de necesitate.

Reporter: "Este cât se poate de clar că trebuie să fi destul de subţirel ca să poţi trece prin această porţiune, printre maşina parcată pe trotuar şi acest panou electric, dar vă propun un experiment, am la mine o ruletă, să vedem exact care este disanţa. 46 de centimetri. Ei bine, în aceste condiţii, o mamă de exemplu care şi-ar plimba copilul într-un cărucior pe acest trotuar, nu ar putea sa treacă prin acest spaţiu şi va trebui cumva să iasă în stradă, să ocolească maşina".

Legea urmează să intre în dezbaterea Senatului, în luna februarie, la începutul noii sesiuni parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri