Proiect. PSD vrea serviciu militar pe bază de voluntariat și Gardă Civilă

Data publicării:
2048_CAPU MIDIA - EXERCITIU MILITAR - TRAGERI_inquam_photos_ovidiu_micsik
Foto: Inquam Photos

23 de parlamentari PSD au depus la Parlament un proiect de lege privind înființarea Gărzii Civile pe bază de voluntariat, în subordinea primăriilor, și serviciu militar pe bază de voluntariat pentru toate persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani care vor să aibă pregătire militară.

2048_CAPU MIDIA - EXERCITIU MILITAR - TRAGERI_inquam_photos_ovidiu_micsik
Foto: Inquam Photos

Garda Civilă ar urma să fie formată din persoane care au făcut serviciul militar voluntar și să intervină în cazul unor situații de urgență – cutremure, inundații, incendii – și „ori de câte ori situația o impune”.

Din Garda Civilă vor putea face parte și foști militari sau polițiști trecuți în rezervă.

Proiectul de lege reglementează și serviciul militar pe bază de voluntariat. Acesta este deschis persoanelor cu vârste între 18 și 30 de ani, atât bărbați, cât și femei, și presupune stagii de pregătire de 3-6 luni pentru absolvenții de studii superioare și 4-9 luni pentru cei care nu au studii superioare.

Serviciul militar voluntar va putea fi făcut atât în cadrul Armatei, cât și la Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Jandarmeria Montană, ISU și STS.

Stagiul militar se va considera vechime în muncă, iar la finalul acestuia, voluntarii vor primi un livret militar și un certificat de perfecționare profesională.

În timpul stagiului, voluntarii vor primi o masă caldă pe zi, li se va deconta transportul și le vor fi plătite contribuțiile la asigurările sociale. Mai mult, timp de doi ani după terminarea stagiului, ei vor plăti doar jumătate din impozitul pe profit, CAS și CASS.

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului arată că o astfel de măsură va ajuta România să aibă „cadre militare pregătite”, va încuraja voluntariatul și va duce la crearea de noi locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri