Proiectul unor studenți pentru a recondiționa Universitatea de Arhitectură

Data publicării:
baie reconditionata

Aceeaşi facultate, o nouă faţă. Aşa putem rezuma ce s-a întâmplat în această vară la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Terasa a căpătat un aer artistic, datorită unui proiect vizual inedit. Iar un workshop de ceramică a avut un efect neaşteptat.

Vara aceasta, artistul vizual Saddo a fost la înălţime. S-a căţărat pe schele, „înarmat” cu ustensile pentru pictură. Unul dintre zidurile terasei de la Arhitectură s-a tranformat, astfel, într-un peisaj exotic. La fel de exotic poate părea și proiectul care a demarat odată cu această pictură murală.

Împreună cu Interesting Times Bureau, am hotărât să schimbăm un pic imaginea școlii. Pentru că aveam la dispoziție un perete interesant pe terasa Arhitecturii, am zis să lucrăm cu Saddo. Am văzut primele schițe, flori, junglă, lucruri din astea foarte exuberante, se potriveau perfect. Am vorbit la rectorat, au zis „Facem!”, spune Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”

„Și, pentru că proiectul ăsta a ieșit bine, am zis că o să prelungim ideea și că, în fiecare an, o să pictăm altă bucată de perete din curtea interioară a școlii de arhitectură. Și-atunci o să fie o galerie din asta, de graffiti-uri, și murale, și desene mișto, care or să se tot permute și or să se înnoiască și probabil că imaginea finală - sau cât mai aproape de ceea ce ne dorim - o să fie vizibilă în câțiva ani”, afirmă Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” .

Dar lucrurile nu se schimbă doar la exterior. Justin Baroncea este lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. A decis că este cazul să intervină și în interiorul clădirii.

Odată ce-am pornit mașinăria asta și în intenția de a renova, cumva, școala, la un moment dat, la rectorat, ne-am adunat mai mulți profesori (eu nu sunt profesor, sunt doar lector), ni s-a spus „Băi, haide să facem ceva pentru școală, s-o schimbăm!”. Și am zis ok, pe mine m-ar interesa să schimb băile. Pentru că, oricât de frumoasă e sufrageria, dacă te duci la cineva acasă, intri în baie și nu-ți place, își creezi o anumită imagine. Și atunci băile au devenit o oportunitate și un proiect pe care să putem construi mai departe”, adaugă Justin Baroncea.

Și la ce resurse să apelezi, pentru un nou proiect? La imaginație și la propria îndemânare.

„Prima idee a fost „De ce să cumpărăm ceramică integral?”, poate o parte din plăcile de ceramică le facem împreună cu studenții din școală. Și proiectul a avut supersucces. Am avut surpriza să avem constant un grup de oameni, aceiași, care veneau cu foarte multă plăcere, să facă plăci de ceramică. Un grup de studenți care au venit aproape în fiecare zi, cu toate că sunt în sesiune”, povestește Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

„Studiez arhitectura, și sunt anul III, am fost în sesiune, dar mi-a plăcut mai mult să vin aici, decât să învăț pentru examene”, spune Ioana Naniș, studentă

Vara s-a împărțit între Universitatea „Ion Mincu”, de arhitectură, și Universitatea de Arte. Am făcut drumuri încontinuu, am realizat plăcile aici, după care le-am ars și le-am vopsit în cuptoarele celor de-acolo, de la Arte. După care ne-am întors cu toate aici și ne-am apucat să le compunem, în diverse moduri, în așa fel încât să se potrivească cu spațiul pe care voiam noi să-l recondiționăm”, spune Ioana Trușcă, arhitect.

Experimentul decorativ de la etajul 4 al Universității de Arhitectură ar putea fi începutul unei frumoase... „industrii”. Poate că, inspirați de proiectul celor de-aici, colegii din alte instituții de învățământ vor apela la creativitatea lor.

„Pe mine nu m-ar deranja să fac compoziții din astea și-n alte locuri”, Ioana Trușcă, arhitect.

Cât mai multe lucruri creative legate de materiale, de care am auzit, dar n-am apucat să le experimentăm. Cred că este un plus și pentru noi, și pentru facultate”, afirmă Ioana Naniș, studentă.

„Și probabil că, la un moment dat, proiectul ăsta o să intre și-n programa de învățământ, dacă avem susținere mai departe”, spune Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”

După începerea anului universitar, studenţii au putut vedea rezultatul muncii colegilor lor. Toaletele altădată banale și într-o stare nu tocmai impecabilă au devenit adevărate galerii de artă.

Totul s-a întâmplat chiar aici, pe această podea, unde ne-am apucat să facem combinații între plăcile astea și plăcile primite de la Delta Sutdio, care erau pe mesele din spatele meu și umpleau tot atelierul. După care, oamenii de la „Ion Mincu” le-au cărat așa, pachețele-pachețele până sus, ca, după aceea, să le montăm din nou, pe holurile de la etajul 4 și-apoi să ajungă pe pereți”, adaugă Ioana Trușcă, arhitect.

„Studenții care au modelat plăcile, parte din ei s-au dus în vacanță, parte din ei au optat să lucreze, în continuare, pe ele. Unii și le-au pictat singuri, ăia care au plecat în vacanță or să se trezească cu niște surprize, pentru că li le-au pictat alții”, povestește Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Pe lângă creațiile studenților de la Arhitectură, proaspetele amenajări au inclus și materie primă recuperată de la terți.

Tot ce se vede în jurul panoului de plăci construite de studenți e material reciclat. Toată faianța, toate plăcile sunt adunate dintr-un depozit în care zac, pe multe sute de metri pătrați, capete de stoc, piese rămase orfane, unele dintre ele sparte.Am stat acolo vreo 5 ore, ne-a bătut bine soarele în cap, dar recolta a fost pe măsura efortului. Putem vedea și aici, pe jos, și pe pereți, și alături”, spune Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

„Și tot pentru băi avem niște boluri primite de la Universitatea de Arte, care, de fapt, sunt o încercare de proiect a unui student și pe care noi l-am transformat în corpuri de iluminat”, spune Ioana Trușcă.

„Acestea sunt bolurile de care spuneam mai devreme. Sunt ceea ce a lăsat la facultate unul dintre studenții care și-au făcut proiectul de master. Și aceasta este versiunea „corp de iluminat”, care urmează, bineînțeles, să fie montată. Am ajuns să facem un proiect frumos din lucruri care, altfel, nu-și mai aveau, cumva, sensul. Și poate că ar trebui să încercăm să facem asta mai des”, afirmă Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Nimic nu se aruncă, totul se transformă. Sau se reciclează.

„Mai ales că am văzut acum cât de frumos e rezultatul și că, de fapt, chiar dacă ai plăci de dimensiuni diferite, ele se modulează foarte bine și se potrivesc, cumva, într-un final”, spune Ioana Trușcă.

„Am adunat, cum ți-am zis, din depozit, plăci colorate. De toate felurile, de toate dimensiunile, pe care după aia, împreună cu Ioana, Ioana Trușcă, le-am compus, am montat niște panouri pe jos, efectiv le-am construit piesă cu piesă, puzzle, am făcut fotografie cu ele, le-am pus în mâini băieților care puneau faianța și le-am zis „Trebuie să iasă așa!”, afirmă Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Lucrurile au ieșit exact cum și-au dorit Justin Baroncea și „complicii” lui. Dar în Universitatea de Arhitectură sunt zeci de băi. Justin și colegii săi de proiect au redecorat-o abia pe prima.

„Exact, chiar o să facem acum și grupul sanitar de băieți, de la etajul 4, o să facem o compoziție din plăcile care ne-au rămas și, într-adevăr, cum ai zis tu, cred că o să mai avem pentru un al treilea grup sanitar”, afirmă Ioana Trușcă, arhitect.

„O să continuăm cu baia vecină, de pe peretele opus. Plăcile construite de studenți le avem deja, de la workshop-ul din vară, avem adunat și materialul pentru placări, treaba e să găsim un moment în care să putem, din nou, să închidem băile. Dacă putem în vacanța de iarnă, să ajustăm timing-urile, probabil o să dăm drumul în partea cealaltă”, afirmă Justin Baroncea, lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri