Sari la conținut

Propunere legislativă: 51% din carnea, legumele şi fructele din supermarket să fie româneşti

Prin iniţiativa depusă de senatorul PSD Ovidiu Donţu la Biroul Permanent al Senatului, se completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin introducerea unui capitol referitor la obligaţiile speciale ale comercianţilor de tip cash&carry, supermagazin sau hipermagazin, astfel încât aceştia să aibă obligaţia să achiziţioneze minim 51 la sută din produsele carne, legume şi fructe din producţia românească, scrie Mediafax.

Prin derogare, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta 70 la sută din ofertă.

Propunerea legislativă stabileşte că nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000 de lei şi 50.000 de lei, iar obligaţia ar intra în vigoare la şase luni de la publicarea legii adoptate.

În expunerea de motive, senatorul Ovidiu Donţu arată că, prin instituirea acestor obligaţii, se asigură premisele pentru accesul facil pe piaţa de desfacere al producătorilor naţionali, al celor zonali sau locali care pot furniza astfel de produse.

El precizează că a văzut în unele astfel de magazine standuri speciale cu produse româneşti, semnalizate corespunzător, în general fiind produse de mărci satelitare lanţului respectiv de magazine, iar preţurile erau mai mici decât cele ale produselor unor mărci mai cunoscute.

Consider că un produs românesc din categoriile menţionate, certificat sanitar, conferă un plus de garanţie pentru clientul care caută un produs proaspăt, cât mai natural, şi pentru care faptul că provine din ţara sa constituie un criteriu în plus în alegerile făcute. Astfel, se va stimula producţia, se vor putea crea locuri de muncă, vor creşte încasările la buget şi cetăţeanul va şti că va găsi tot timpul în hipermarket, de exemplu, un măr românesc şi nu doar unele aduse din import”, menţionează senatorul PSD Ovidiu Donţu.