Propunere: Pensii private la angajator

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 2 -3

Firmele din România îşi vor putea ajuta angajaţii să aibă un venit suplimentar, în momentul în care aceştia ies la pensie. O propunere în acest sens a fost trimisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară către Ministerul Muncii.

„Împreună cu administratorii deja existenţi, vor putea înfiinţa fonduri de pensii dedicate exclusiv companiilor pe care ei le gestionează”, spune Adina Dragomir, director în cadrul ASF.

Banii care ar urma să ajungă în fondul de pensii facultative pot fi viraţi fie direct de companie, fie angajaţii vor primi un bonus salarial, pe care decid dacă îl depun sau nu în contul de pensii. Valoarea cotizaţiilor va fi stabilită de comun acord - de patron şi salariat.

Angajatorul stabileşte o schemă de pensii, el o negociază foarte bine cu un administrator şi administratorul este interesat ca angajatorul să contribuie cât mai mult pentru că la volume mari se pot face şi investiţii mai profitabile”, mai spune Adina Dragomir.

Schimbarea nu-i încântă pe reprezentanţii actualului sistem de pensii private, care se tem că după intrarea în vigoare, vor atrage mai puţini clienţi.

Raluca Ţintoiu, directorul unui fond de pensii private, spune că „pilonul III oferă condiţii suficient de flexibile pentru ca angajatorii să-l poată folosi şi credem că este loc ca angajatorii să-l privească cu atenţie, aşa cum este el acum.”

365 de mii de români contribuie la Pilonul III al pensiilor facultative. Fiecare dintre ei a strâns în medie 700 de euro în contul acestui tip de pensie. Randamentul mediu al pilonului III de pensii este de opt la sută, potrivit datelor oficiale de la finele anului trecut. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri