Protest al revoluționarilor în fața Guvernului. Victor Ponta cere verificarea modului în care au fost acordate certificatele de revoluţionar din 1990

Data publicării:
protest revolutionari 5 ianuarie 2015 mediafax

Foto: Mediafax

Protestul revoluționarilor s-a încheiat după mai multe ore, dar protestatarii anunţă că vor reveni, marţi dimineaţă, în faţa Guvernului, unde vor aştepta să fie invitaţi la o discuţie cu premierul.

Unul dintre revoluţionarii prezenţi la negocierile de la Guvern, Mihai Orbulescu, a precizat că acţiunea de protest a înregistrat o primă victorie prin faptul că premierul a trimis Corpul de control să verifice modul în care au fost acordate certificatele de revoluţionar, potrivit Mediafax.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi obligaţi să obţină, pentru indemnizaţii, noi certificate prin care să ateste că au avut „un rol determinant” la Revoluţie, după cum a decis Guvernul la sfârşitul anului trecut.

Practic, Executivul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de „Luptător cu Rol Determinant”.

Decizia a fost luată după ce presa a semnalat faptul că Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat atunci că a fost „o greşeală” a Ministerului Finanţelor şi că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată.

Erata a fost transmisă şi publicată în Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridica baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a arătat că retragerea OUG nu poate fi operabilă, dar că, în Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi.

Cât timp există deschidere către dialog cred cu tărie că anumite probleme semnalate pot fi remediate. Doar prin dialog, prin consultări, se poate ajunge la stabilitate, la eliminarea conflictelor sociale şi a acţiunilor revendicative”, a spus ministrul delegat, potrivit Mediafax.

Liviu Pop mai spune că marţi, de la ora 12.00, reprezentanţii Asociaţiilor de Revoluţionari din România sunt aşteptaţi la cabinetul său, pentru continuarea discuţiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri