Protest cu fluiere pentru democrație

Data publicării:
protest 1

Zeci de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din 18 ţări europene au fluierat în semn de protest la Forumul Internaţional al Societăţii Civile. Un protest simbolic, dar cu un mesaj clar.

„Democraţia în zonă încă este fragilă şi este semnalul pe care îl dăm atât oamenilor politici, dar nu numai. De altfel, însemnul întregului eveniment este fluierul, vorbim tare, ne exprimăm tare, pentru democraţie”, a spus Simona Constantinescu, director de dezvoltare al FDSC. 

În ultimii 25 de ani, ţările fost comuniste din Europa Centrală şi de Est au cunoscut aceleaşi dificultăţi. Asta a dat naştere unei societăţi civile din ce în ce mai vii, spun analiştii. „Avem de-a face cu un paradox. Acolo unde societatea civilă este vital necesară, şi anume în regimurile totalitare, ea nu prea e posibilă. Iar acolo unde ea nu mai e aşa de necesară, ea devine posibilă, numai că riscă să treacă prin câteva transformări”, a spus Andrei Pleşu.

În Bulgaria, de exemplu, societatea civilă a avut un rol important. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă anul trecut, pentru a manifesta împotriva Guvernului de atunci.

„Am realizat că (n.r. ţara) e deţinută de puterea politică. A fost evident pentru noi toţi. Acesta este motivul pentru care oamenii au ieşit în stradă şi au început să protesteze”, a spus Giorgi, coordonatorul unei mişcări protestatare în Bulgaria.  

După zece zile de proteste, premierul bulgar a demisionat. Şi în România au fost organizate proteste de amploare în ultimii ani, de cele mai multe ori pentru a apăra drepturile fundamentale. Scânteia s-a aprins de fiecare dată în mediul virtual. 

Oamenii stau pe scaun, se uită la ecranul calculatorului FLASH, îşi găsesc informaţia acolo. Ce e important e să se ridice de pe scaun şi să facă lucruri, Nu de alta, dar dacă nu se ridica nimeni de pe scaun acum 25 de ani şi astăzi probabil că nu aveam posibilitatea să ne bucurăm de aceste drepturi”, a spus Codru Vrabie, reprezentantul unui ONG. Forumul Societăţii Civile continuă şi mâine, cu dezbateri despre extremism şi intoleranţă, corupţie şi guvernare sau noile mişcări civice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri