Piteşti. Plângere penală contra părinților care au inițiat protestul

Data actualizării: Data publicării:
protest elevi pitesti

Părinţii de la Piteşti care şi-au încurajat copiii să nu mai intre în clasă alături de un coleg cu probleme de comportament vor fi cercetaţi pentru incitare la ură şi discrimare. Mai multe organizaţii neguvernamentale au despus o plângere la Parchet în acest sens. Oamenii se apără, spun că nu au ştiut că băiatul are probleme medicale pentru că părinţii lui ar fi ascuns adevăratul diagnostic şi de aici reacţia lor disproporţionată.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a depus astăzi plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

ONG-ul acuză patru părinți că și-au folosit propriii copii și pe colegii acestora ca instrumente de ură împotriva unui copil cu dizabilități.

Cazul elevului se află în lucru la CEDCD din prima jumătate a anului 2016, timp in care au fost realizate nenumărate demersuri pe cale administrativă de mediere a situației la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Argeș.

Între timp au fost luate primele măsuri după protestul de la şcoala din Piteşti. Elevii au fost de acord să se întoarcă la ore, iar părinţii copilului cu probleme comportamentale au acceptat să îşi ducă fiul la o evaluare medicală. În paralel, inspectoratul şcolar a anunţat că elevii care au refuzat să meargă la cursuri s-ar putea alege cu note scăzute la purtare şi vor fi trimişi la psiholog pentru că s-au revoltat împotriva unui coleg.

„S-a stabilit împreună cu părinţii să beneficieze de o săptămână de repaus, perioadă în care va merge la spital pentru o evaluare şi în urma evaluării se va stabili care este parcursul copilului. În această perioadă, copilul este scutit medical. Ceilalţi au intrat la ore”, spune Alin Vlad, directorul școlii.

Citiți și:

Poate fi un elev recalcitrant integrat cu orice preţ? Ce nu ştiaţi despre situaţia de la şcoala din Piteşti

Ieşirea pe care o văd e una potrivită și pentru el, și pentru ceilalți 29. Copilul are nevoie de ajutor. Ca să poată fi integrat oriunde. Părinții vor trebui să recunoască faptul că are nevoie de ajutor, ca să-și poată controla aceste ieşiri extrem de violente”, a spus, la Digi24, Iuliana Pârvu, președinta comitetului de părinți.

Protestul s-a stins la şcoala I. L. Caragiale. E un lucru demn de menţionat pentru că era afectată întreaga şcoală şi opinia publică. Părinții au acceptat reevaluarea recomandată de specialist”, a spus Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general, la Jurnalul de seară.

Viitorul copilului cu probleme comportamentale va fi decis în urma evaluării de specialitate la care va fi supus. Părinţii celorlalţi elevi susţin că nu au dorit să îl discrimineze pe băiat şi nici ca el să fie exmatriculat. Ei spun că protestul a vizat instituţiile care au fost avertizate asupra situaţiei apărute în rîndul elevilor şi care nu au luat măsuri în interesul copiilor, inclusiv al celui cu probleme.

Pe de altă parte, tatăl copilului spune că băiatul a fost nevoit să treacă prin mai multe operaţii care l-au afectat psihic și că nici colegii nu l-au ajutat să se integreze în colectivitate ci, dimpotrivă, l-au îndepărtat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri