Protestul pentru un franc mai ieftin s-a încheiat. Oamenii au cerut transformarea creditelor din valută în lei

Data publicării:
protest

- Ni s-a promis că ne vom bucura de folosul muncii noastre. În ultimii ani, muncim doar pentru a ne plăti rata. Voi?

- Şi noi!

Afară, afară, cu francul din ţară!

Isărescu - dictator, avocatul băncilor!, au strigat protestatarii adunați în fața Palatului Parlamentului.

Principala solicitare a protestatarilor este conversia creditelor din franci elveţieni în lei la un curs cu cel mult 20 la sută mai mare decât cel de la data semnării contractului.

Andreea Cristoforidis, organizator: Cerem un demers legislativ în acest sens, deoarece băncile nu sunt dispuse să negocieze, guvernatorul spune că nu are pârghii, el nu poate obliga băncile. Cum ar putea un om, într-o discuție cu banca, să o oblige?!

Oamenii susţin că nu îşi mai pot plăti ratele, după ce leul s-a depreciat cu peste 22 de procente în faţa francului elveţian, în doar o săptămână.

Protestatară: În 2007 am luat un credit de 61.000 franci, plăteam o rată de 880 de lei , iar la ora actuală am plătit o rata de 1.838 de lei. Pot să mai traiesc?

Protestatară: Am vorbit cu un director de agenție în ultimele zile și ne-au spus că singura măsură pe care ei au primit-o este scăderea dobânzii cu 0,5%.

V-ar conveni?

Nu, că nu ne-ar ajuta foarte tare!

Protestatară: Nu vrem să suferim doar noi, pentru că eu consider că nu suntem vinovați doar noi clienții, sunt vinovate și băncile, care ne-au vândut niște credite și niște contracte cu multe clauze abuzive.

Propunerea venită din partea clienţilor a fost respinsă categoric de reprezentanţii Băncii Naţionale la audierile din cadrul comisiei de buget-finanțe din Senat.

Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din cadrul BNR: Chiar și în discuțiile de azi continuă să se vândă iluzii. Rezolvarea printr-un act normativ nu cred că e posibilă, un act care să stabilească obligația de conversie a creditelor în franci la un alt curs decât cursul din ziua tranzacției.

Potrivit datelor BNR, aproximativ 75.000 de români au în acest moment credite în franci elveţieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri