360.000 de lei pentru o priveliște fără cruci

Data actualizării: Data publicării:
gorj

Imaginea dezolantă de la fereastră, oferită de cimitirul din apropiere, l-a făcut pe protopopul din Târgu Cărbuneşti să cumpere un sediu nou pentru protoierie. Este vorba de o vilă cu nouă camere, care a costat 360.000 de lei, dintre care jumătate de la Mitropolia Olteniei. Pentru priveliştea fără cruci vor cotiza acum peste 100 de biserici din parohie.

Vechiul sediu al Protoieriei se află chiar în curtea uneia dintre biserici şi este format din cele două clădiri pe care le vedeţi în spatele meu. Noua clădire are etaj şi mansardă, în total 9 încăperi.

Vila în care s-a mutat Protoieria Târgu Cărbuneşti se află la numai câţiva metri distanţă de vechiul sediu, care stă acum mai mult închis. Asta deşi una dintre cele două clădiri din vechea locaţie a fost renovată în urmă cu doi ani cu 300.000 de lei.

A doua clădire a vechiului sediu trebuia si ea consolidată cu 200.000 de lei, dar pentru că de la fereastra imobilului se vedea cimitirul din curte, protopopul a renunţat la proiect în favoarea unei noi clădiri, care a costat aproape dublu.

Iulian Mărgineanu, protopop: „Nu ştiu dacă la cineva i-ar conveni să stea toată ziua, să stai într-un birou să priveşti pe fereastră la cavouri sau dacă vine cineva într-o vizită şi vrei să-l serveşti cu o cafea, ce spui? Am servit o cafea la protorierie între morminte.”

Pentru o nouă privelişte la Protoieria Târgu Cărbuneşti, cele peste 100 de biserici din subordine trebuie să cotizeze fiecare cu câte 3.500 de lei. Banii vin de la oamenii care cumpără lumânări sau din taxe.

Constantin Rădescu, preot: „Parcă m-am simţi mai bine în sediul nou.”

Ion Coconeţu, preot: „Este o cotizaţie lunară, pe care noi am înţeles-o, am cuprins-o în bugetul parohiei.”

Localnicii spun, însă, că mai marii bisericii au exagerat cu noua achiziţie.

Localnic: „Mi se pare o exagerare, nu aveau nevoie de atâta sediu.”

Pentru ca noul sediu al protoieriei să fie complet funcţional mai este nevoie de încă 200.000 de lei. Până acum au fost amenajate doar trei dintre cele nouă încăperi ale vilei. Este vorba de birourile protopopului şi contabilului şi de sala de conferinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri