Raport Ambulanță Gyuri Pascu: la ora 3.26, atac de panică, la ora 4.46, comă. Măsuri, un diazepam

Data actualizării: Data publicării:
IOAN GYURI PASCU - agerpres_3606000
Foto: Agerpres

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF) a transmis, joi, o cronologie a intervenţiei în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, arătând că la primul apel făcut la 112 motivul invocat a fost "atac de panică", aceasta fiind şi diagnosticul pus de medicul care i-a administrat artistului un calmant, iar pacientul nu a comunicat doctorului alte informaţii privind starea de sănătate. SABIF mai spune că la al doilea apel la 112 motivul invocat a fost "cianoză, comă”. Raportul nu pomeneşte de vreun EKG, care indică activitatea inimii, Gyuri Pascu fiind cardiac și diabetic.

IOAN GYURI PASCU - agerpres_3606000
Foto: Agerpres

"La ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind atac de panică, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulanţier.  La faţa locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panică şi insomnie cu debut în urmă cu mai multe  zile. S-a măsurat tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2, toate acestea fiind în limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind în tratament prin fizioterapie", arată reprezentanţii SABIF, într-un comunicat de presă.

 
Aceştia precizează că Gyuri Pascu nu a comunicat medicului alte informaţii privind starea lui de sănătate, iar doctorul a stabilit diagnosticul de atac de panică şi insomnie, administrând tratament cu diazepam ½ f ÎM.( 1 ml.)
 
Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă mai spun că la ora 04:46 a fost înregistrat un nou apel pentru Gyuri Pascu, motivul solicitării fiind, de această dată, "cianoză, comă”.
 
Conform sursei citate, primul care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim-ajutor de la SMURD, care a şi început manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF.
 
"În conformitate cu procedurile existente, forţele de intervenţie fiind suficienţe la caz , ambulanţa de la SABIF a fost declarată disponibilă la locul solicitării. Pentru analiza unei eventuale răspunderi disciplinare a fost declanşată încă din data de 26.09.2016 procedura stabilită prin Codul Muncii şi RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplină, în scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. În situaţia în care comisia de disciplină va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etică şi deontologie medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, care este instituţia competenţă pentru verificarea acestor aspecte. Conducerea SABIF asigură opinia publică de deplină transparenţă în gestionarea acestui caz şi va informa în continuare cu privire la rezultatele finale ale analizelor şi anchetelor aflate în derulare", adaugă reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.
 
Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la vârsta de 55 de ani, luni dimineaţă, în locuinţa fostei sale soţii, din Bucureşti. În urma necropsiei făcute, la solicitarea familiei, la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", s-a stabilit drept cauză a decesului afecţiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent.
 
Jurnaliştii de la GSP au scris, miercuri, că Gyuri Pascu a chemat o ambulanţă cu două ore înainte de deces, în noaptea de duminică spre luni, iar medicul care a ajuns la locuinţa acestuia i-a pus diagnosticul de "atac de panică" şi i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam. De altfel, informaţia a fost confirmată de către managerul Ambulanţei, Alis Grasu, care a anunţat că a fost declanşată o anchetă internă.
 
La scurt timp, Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat, în paralel fiind făcute verificări şi de către o echipă formată din reprezentanţii Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, inspectori ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri seară, că echipa de control va înainta un raport ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, informaţiile de până acum denotând o posibilă abordare terapeutică superficială din partea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, echipa de control a analizat modul în care a fost repartizat acest caz, a analizat fişa de urgenţă prespitalicească şi a discutat cu medicul care a fost la consultaţie, pentru a avea o imagine clară asupra modului în care s-a intervenit.

Citiți și:

Cazul Ioan Gyuri Pascu. Alis Grasu: Eu i-aș fi făcut EKG

Ancheta în cazul Ioan Guyri Pascu. Nereguli la intervenția primei ambulanțe

Cazul Ioan Gyuri Pascu. Reacția lui Raed Arafat

Medicul care l-a consultat pe Gyuri Pascu, audiat

Cazul Ioan Gyuri-Pascu, o primă concluzie: Abordare terapeutică superficială

Şase anchete la Ambulanţă după moartea lui Ioan Gyuri Pascu

Ioan Gyuri Pascu chemase, cu 2 ore înainte să moară , o ambulanță. Medicul i-a pus diagnosticul de „atac de panică”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri