Raport cutremurător: copii din centre de plasament, hărţuiţi până la sinucidere

Data actualizării: Data publicării:
copil

Copilărie în lacrimi în centrele de plasament ale statului, din Caraş Severin. Un raport oficial, realizat de inspectorii Consiliului Judeţean, arată că tinerii sunt supuşi unor abuzuri crunte: sunt loviţi, legaţi de pat dacă se revoltă, sau hărţuiţi până la sinucidere.

După mai multe reclamații primite de la foști angajați ai Protecției Copilului Caraş-Severin, o comisie a Consiliului Judeţean a început verificările la finalul anului trecut. Raportul a scos la iveală detalii alarmante. Un copil de numai 12 ani care locuia într-o astfel de instituţie, în Reşiţa, a ajuns să se sinucidă din cauza tratamentului la care a fost supus.

(...) Abuzurile fizice și emoționale au continuat în mod sistematic. Paul a făcut depresie și a devenit rebel. Bineînțeles că persoanele cu atribuții (...) nu l-au mai dus la control, depresia lui ajungând la cote maxime în momentul în care singura prietenă din «noua lui casă» a fost mutată la un alt centru, moment în care el a ales sinuciderea.”, se arată în raportul CJ privind controalele la DGASPC Caraș-Severin.

Potrivit raportului întocmit de CJ, beneficiarii acestui centru nu ar fi primit ajutor medical specializat. Ei ar fi fost îngrijiţi de personalul centrului.

Comisia de anchetă a descoperit dovezi de violenţă repetată. În traducere: copiii erau abuzaţi chiar de personalul angajat să aibă grijă de ei.

Ionut Popovici, vicepreşedintele CJ Caraş Severin: „Un fost şef de centru a abuzat fizic o beneficiară a asistenţei sociale din Caraş-Severin. Fizic, prin lovirea cu pumnul și spargerea piramidei nazale”.

Unii dintre angajaţi le-ar fi dat minorilor bani pentru ţigări sau chiar droguri. Un membru al personalului confirmă de altfel.

Raportul Consiliului Judeţean mai arată că angajaţii obisnuiau sa rezolve problemele cu minorii ...legându-i de pat.

„Contenționarea fizică a beneficiarilor se face fără să existe aviz în acest sens de la medicul psihiatru sau neuropsihiatric pediatric și fără ca procedura existentă să detalieze modalitatea concretă în care astfel de intervenții se pot realiza.", potrivit raportului.

Daniela Miloş, purtător de cuvânt al DGASPC Caraş Severin: „Concluziile raportului nu le cunoaştem. Acest raport nu a fost comunicat încă DGASPC”.

În județul Caraş Severin sunt 161 de tineri instituționalizați în cinci centre speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri