Rasă de oi pe cale de dispariție în România

Data publicării:
oi

De 30 de ani, Ion Pau are în gospodăria sa oi din rasa rațca. Bărbatul din satul Doclin, județul Caraş Severin, se ocupă atent de animalele sale. Acum are 40 de oi însă o parte dintre acestea sunt hibride.

E o oaie blândă, o oaie bună crescătoare de miei şi mi-o plăcut de ele. Aici, în localitatea asta şi încă în nişte localități învecinate o fost tradiția asta de a creşte această rasă,” spune Ion Pau, crescător de oi rațca.

În prezent, în zona de vest se găsesc undeva la 2000 de capete de oi rațca, dintre care jumătate sunt hibride.

Adevăratele oi rațca au trăsături diferite față de mioarele obişnuite. Coarnele sunt asemănătoare tirbuşonului şi sunt aşezate în forma literei V.

Efectivul a scăzut de la zeci de mii sau poate chiar sute de mii în zona banatului, la ora actuală în jur de o mie. Tocmai prin faptul că costurile pentru că costurile pentru perioada de iarnă sunt mult mai mari. Faptul că nu a fost atât de competitivă cu ţurcana a dus la această extinsă dispariţie,” explică Ioan Pădeanu, profesor Facultatea de Zootehnie si Biotehnie.

Pentru a stimula creşterea de oi rațca, statul le ofera ajutor fermierilor. Crescătorii beneficiază de o subvenție, însă, susţin ei, banii nu sunt suficienţi.

Undeva la 100 de lei, per total. Subvenția e mică pentru ce cheltuieli au ei. Chiar e mică nu poate să-i motiveze. În plus nu e la timp, nu ajunge. În plus animalul ăla trebuie să mânce. Animalul ăla mâncă iarna, trebuie să îi dai să mânânce ceva, nu? Dacă iarna nu ai ajutorul ălă, nici în primăvară nu l-am avut,” precizează Mircea Toma, preşedintele Asociației de Crescători de Pvine şi Caprine Caraş-Severin.

Dacă turma este mai mare de 150 de capete, crescătorii primesc cu 20 de lei în plus pentru fiecare animal. Chiar şi aşa oamenii consideră că banii sunt prea puţini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri