Rata infracţionalităţii, la un minim istoric

Data publicării:
politisti mascati foto politia romana facebook 05 08 2015-1

Fenomenul infracţional a fost în scădere în 2016, pentru al cincilea an consecutiv, fiind înregistrată cea mai mică rată a infracţionalităţii din ultimii nouă ani, a declarat, miercuri, ministrul Carmen Dan, la prezentarea bilanţului Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

politisti mascati foto politia romana facebook 05 08 2015-1

Ministrul Afacerilor Interne a spus că, în 2016, s-a înregistrat cel mai mic procent în ceea ce priveşte criminalitatea, cu 7,6% mai puţin decât în 2015, datorită activităţii de operaţiuni preventive. De asemenea, criminalitatea stradală s-a diminuat cu peste nouă procente, transmite News.ro.

Carmen Dan a precizat că, anul trecut, s-a înregistrat şi cel mai mic nivel al infracţionalităţii în mediul rural din ultimii opt ani, numărul infracţiunilor contra vieţii scăzând cu şase procente, iar numărul cazurilor de furt, care reprezintă un sfert din totalul criminalităţii din mediul rural, fiind în scădere cu 19%.

Ministrul a menţionat că 2016 este al patrulea an consecutiv în care numărul persoanelor decedate în urma accidentelor de circulaţie este sub 2.000, iar în ceea ce priveşte evoluţia infracţiunilor grave comise cu violenţă, valorile înregistrate sunt cele mai scăzute din ultimii nouă ani.

În cazurile de violenţă în familie, s-a remarcat şi o scădere a numărului de fapte grave îndreptate împotriva persoanelor, în comparaţie cu anii anteriori.

Şi cazurile de infracţiuni contra patrimoniului au scăzut, numărul faptelor de furt fiind cu 14% mai mic, iar numărul cazurilor de tâlhărie fiind în scădere cu 8%.

În ceea ce priveşte criminalitatea organizată, structurile Ministerului Afacerilor Interne au avut cu 26% mai multe acţiuni operative decât în 2015, care au dus la destructurarea a peste 200 de grupuri organizate, finalizate cu trimiterea a peste 1.700 de persoane în judecată.

Mai mult, activităţile operative în cazul criminalităţii economico-financiare au fost axate pe măsuri de recuperare a prejudiciului, fapt care a contribuit la creşterea veniturilor la bugetul de stat. Astfel, au fost constatate aproximativ 32.000 de infracţiuni şi au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de aproape patru miliarde de lei.

La nivelul Ministerului de Interne au fost 189 de situaţii în care funcţionarii au denunţat fapte de corupţie, iar peste 95% din personalul de stat au dat dovadă de integritate.

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate de Direcţia Naţională Anticorupţie, au fost inculpate 1.455 de persoane, dintre care 245 de angajati ai MAI.

„Chiar dacă acest număr pare mic, acest lucru nu ne mulţumeşte, ci dimpotrivă, reprezintă chiar o preocupare. Corupţia nu poate fi tolerată, mai ales în rândul celor chemaţi să apere legea”, a spus ministrul de Interne.

În cazul criminalităţii transfrontaliere, au fost constatate 1.500 de infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, iar 352 persoane au fost reţinute, asupra acestora fiind găsite bunuri în valoare de peste 109 milioane de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...