Război între arheologi şi primarul Timişoarei

Data publicării:
timi

Este a doua oară când lucrările de modernizare din Piaţa Unirii sunt întrerupte. Acum 8 luni, o armată de muncitori s-au apucat, cu planul în mană, să facă săpături şi să pună pavaj. N-au apucat să facă prea multe. După două luni au fost înlocuiţi de arheologi, pentru ca la doi metri sub pământ s-au găsit vestigii de pe vremea tătarilor. Acum trei săptămâni, specialiştii au plecat, însă constructorul a făcut noi descoperiri. Aşa că lucrările de modernizare vor fi iar oprite, spre supărarea edilului.

Am o supărare că cercetarea arheologică durează nepermis de mult şi ne pune în situaţia de a nu avea capacitatea de a ne încadra în temrneul acestui proiect extrem de greu”, a spus Nicolae Robu primarul Timișoarei. Primarul este contrazis de arheologi, care susţin că legea e de partea lor.

În acest moment, constructorul a intrat mai adânc și a decapat partea superioară a fortificației turcești pentru care Direcția pentru Cultură a solicitat Muzeului Banatului cercetări arheologice, nu Muzeul Banatului a solicitat prelungirea și aceasta este legislația din România. Va fi găsit și turnul de apărare care în planuri așa apare. Nu știm să estimăm, decât o lună jumătate - două luni”, a spus Alexandru Szentmiklosi, arheolog Muzeul Banatului.

Praful şi gălăgia îi deranjează şi pe localnici. Vizibil supăraţi, oamenii spun că șantierul înaintează. Lucrările de modernizare din Piaţa Unirii fac parte din proiectul de reabilitare a întregului centru istoric al orașului de pe Bega. Acestea sunt finanțate de Uniunea Europeană şi costă 65 de milioane de lei. Şantierele trebuie închise până la mijlocul anului viitor. Ca să nu piardă banii europeni, primarul spune că va face tot posibilul să se încadreze în termen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri