Recolta de anul acesta la fel de slabă ca în cel mai secetos an din ultimul sfert de secol

Data publicării:
combina grau treierat

Seceta din ultima lună a stricat planurile multor fermieri care spun că recolta de grâu va fi la fel de slabă ca în 2012, cel mai secetos an din ultimul sfert de secol.

România va produce doar cinci milioane de tone de grâu, cu două milioane mai puţin faţă de anul trecut, potrivit asociaţiilor de producători. În ultima lună, seceta a pârjolit câteva mii de hectare din cele două milioane cultivate cu grâu în mai multe judeţe din nordul şi sud-estul ţării. Fermierii vor strânge în hambare doar 5 milioane de tone de grâu, cu aproape două milioane mai puţin faţă de anul trecut.

Avem mare nevoie să o vindem acum pentru a ne achita inputurile”, a declarat Emil Dumitru, preşedintele ProAgro. Un rezultat asemănător cu cel din 2012, când a fost cel mai secetos an din ultimul sfert de secol.

Acum, pentru că doar 11% din culturile de la noi sunt asigurate, o parte dintre fermieri au pierdut întreaga recoltă. „160 de milioane de euro despăgubiri pe care fermierii ar trebui să le primească pe baza facturilor pe care le au în contabilitate”, a declarat Emil Dumitru, preşedintele ProAgro.

Banii se lasă însă aşteptaţi. Dacă în urmă cu trei ani, 600 de fermieri au primit despăgubiri totale de 700 de milioane de lei, autorităţile au anunţat că, anul acesta, cei care au avut pierderi vor plăti impozite mai mici. Seceta va duce la creşterea preţurilor la cereale şi la scăderea economiei ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri