Se cere recunoașterea mărcii „Telemeaua de Vaideeni”

Data actualizării: Data publicării:
PIATA CHILIA VECHE MODERNIZATA - INAUGURARE
Galantar cu branzeturi in piata Chilia Veche, Bucuresti, vineri, 01 august 2014. Mai multe persoane au participat la ceremonia de inaugurare a Pietei Chilia Veche proaspat modernizata. Redeschiderea Pieţei Chilia Veche a avut loc Vineri, 1 august 2014, după finalizarea lucrărilor de modernizare, demarate în luna februarie a.c. Suprafaţa amenajată este de 900 mp. În incinta pieţei sunt amplasate 14 spaţii comerciale pentru desfacerea produselor agroalimentare (lactate, carne, peşte etc.) şi 100 de tarabe destinate exclusiv persoanelor care deţin certificate de producător, vizate pe trimestrul în curs. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Primăria Vaideeni, Asociația Crescătorilor de Oi din localitate și Ministerul Agriculturii lucrează la înregistrarea mărcilor lactatelor de Vaideeni, a declarat marți, pentru Agerpres, primarul Daniel Băluță.

PIATA CHILIA VECHE MODERNIZATA - INAUGURARE
Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

„Discuția a fost reluată acum o lună în cadrul târgului de animale și constă în recunoașterea la nivel național a produselor tradiționale păstorești din Vaideeni. Mă refer aici la brânza de Vaideeni, celebra telemea, cașul, smântâna, dar și tocanul sau balmoșul din această zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel național în domeniul zootehniei, ne referim aici strict la păstorit. Ciobanii din Vaideeni prepară lactatele, dar și restul de mâncăruri fix pe rețetele vechi și respectând tradiția. Avem speranțe că în foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marcă înregistrată. Și putem la export să mergem pe acest atestat”, a precizat Băluță.

În comuna Vaideeni, fiecare familie prepară acasă, după o rețetă secretă, celebra telemea încât, potrivit edilului, după gust fiecare este recunoscută dacă e „făcută acasă la Jinaru, la Vinereanu, la Sălișteanu”.

Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localități de păstori de la sud de Carpați, constituită în urmă cu 300 de ani, în urma migrației masive a păstorilor transilvăneni din Mărginimea Sibiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri