Refugiat în România. Regis Sibali a părăsit Republica Centrafricană și a început o nouă viață în București

Data publicării:
refugiat

Regis Sibali are 29 de ani și este din Republica Centrafricană. Lupta pentru putere din ţara lui şi grupurile de rebeli care persecută populaţia l-au determinat să plece pentru a-şi salva viaţa. Acasă era implicat în politică. Regis Sibali conducea organizaţia de tineret a unui mic partid. În ultimii doi ani, unul din patru oameni au fugit din calea războiului în Republica Centrafricană.

Au transformat războiul politic într-unul religios. Ne-au căutat, mi-au spart casa şi m-au căutat ca să mă omoare. Uneori mă sunau la telefon, alte ori veneau la mine acasă să mă caute. Apoi am plecat. Prima dată nu am venit în România. Am mers în Camerun, pentru că am crezut că situaţia o să revină la normal”, povestește Regis Sibali.

La început, Regis şi-a lăsat soţia acasă. În Camerun şi-a găsit un loc de muncă pentru a putea supravieţui.

Pentru că am avut o relaţie bună cu şeful meu, acesta m-a ajutat. Mi-a spus că este o soluţie să mă duc în România şi să trăiesc în pace”, spune refugiatul.

În România a ajuns în urmă cu un an şi jumătate. A fost primit la Centrul pentru Refugiaţi din Bucureşti şi a cerut protecţie din partea statului român. A încercat să-şi aducă şi soţia aici.

Prima zi a fost foarte complicată. Nu ştiam să vorbesc româneşte şi nici nu vorbeam engleză. În ţara noastră vorbim franceza. Am ajuns la Otopeni şi am luat un taxi ca să merg la hotel şi nu ştiam cât să plătesc. De la Otopeni până la hotel am plătit prea mulţi bani”, își amintește Regis Sibali.

Chiar dacă primul contact cu ţara noastră nu l-a încurajat, Regis Sibali a reuşit să se acomodeze. Şi-a găsit un loc de muncă la un call center și-a închiriat un apartament. Între timp, și-a adus aici soţia şi copilul de doi ani.

Nu este vorba despre a obţine un loc de muncă. Asta e uşor. E mai complicat să demonstrezi că poţi să faci un lucru foarte bine”, explică Regis Sibali.

Statul român le oferă refugiaţiţilor puţin peste 500 de lei pe lună în primul an de la primirea permisului de şedere. Regis Sibali are planuri mari în România. Vrea să înfiinţeze un ONG prin care să-i ajute şi pe alţi refugiaţi şi să înveţe perfect limba română.

Nu toţi imigranţii au norocul lui Regis Sibali. De la începutul anului, doar jumătate dintre cei care cer azil au primit acordul de a rămâne în România.

Au fost depuse un număr de 757 de cereri de acordare a unei forme de protecţie. 457 au fost respinse şi 300 de persoane au beneficiat de protecţie înternaţională sau subsidiară”, a declarat Carmen Cristea, directorul Centrului pentru Refugiați din București.

Inspectoriii de la imigrări primesc însă tot felul de solicitări. „Să vă dau un exemplu, chinezii. Ei vin aici pentru afaceri, pentru comerţ. Motivul pe care ei îl invocă, de regulă, este că în China nu ai voie să faci mai mult de doi copii. Ei spun că vin în România pentru că vor să facă mai mulţi copii şi evident că sunt respinşi”, a adăugat Carmen Cristea.

Potrivit ONU, în întreaga lume sunt peste 60 de milioane de refugiaţi. Cei mai mulţi provin din Siria, Irak, Afganistan şi din ţările africane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri